Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 319
Criza energetică stiri: 953

Republica Moldova, inclusă în clasamentul privind Bugetul Deschis 2021

7 iun. 14:30   Economie
2109

Republica Moldova a fost inclusă în clasamentul privind Bugetul Deschis 2021 (Open Budget), care a înregistrat situația privind accesul public la informațiile bugetare.

Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 pînă la 65 de puncte în 2021 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.

Rezultatele indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 22, iar România pe locul 29, din 120 de state care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina și Republica Cehă.

De asemenea, în studiu se arată că R. Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 63 de puncte. Scorul este similar țărilor din regiune precum Bulgaria și Croația. România a obținut în acest sens 43 de puncte.

La capitolul participării publice, Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 4 puncte la 11 puncte, un scor semnificativ mai mare și foarte apropiat de media globală de 14 puncte, pe cînd România a obținut 7 puncte.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав