X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

Republica Moldova importă, astăzi, masiv energie electrică din România

29 noi. 2022,, 15:35   Economie
1723 0

Republica Moldova importă masiv energie electrică azi din România, potrivit datelor Transelectrica, în ziua în care Chișinăul este alimentat cu energie electrică în regim de avarie din România.

În jurul orei 14:36, pe linia de interconexiune cu România Isaccea-Vulcănești trecea energie electrică la o putere de 1.175 MW, care, teoretic, ar trebui să asigure integral consumul țării, transmite bani.md.

Azi, Republica Moldova are asigurat pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru că nu a putut semna contracte pentru diferența de consum. Vecinii noștri importă energie electrică din România, în regim de ajutor de urgență.

Energocom, furnizorul de stat care se ocupă de achizițiile de energie, nu a putut cumpăra ieri tot necesarul Moldovei, pentru că prețul de pe piața spot de la București a crescut enorm, la peste 360 de euro/MWh.

“Î.S. Moldelectrica informează opinia publică despre faptul că a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %.


Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență. Confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST a statului vecin”, a anunțat Moldelectrica ieri seară.

“Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar, o creștere semnificativă a prețului pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă (OPCOM din România) un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisie din România. Vom vedea care este prețul. Cu energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este″, a declarat aseară vicepremierul și ministrul Infrastructurii din Republicii Moldova, Andrei Spînu, la Pro TV Chișinău.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий