Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Reidman: "Occidentul împinge autoritățile moldovenești să rezilieze contractul cu Gazprom

5 dec. 2022,, 11:20   Economie
5099 0

Occidentul împinge autoritățile moldovenești să rezilieze contractul cu Gazprom, oferind țării noastre asistență politică condiționată.

Această opinie a fost exprimată de Oleg Reidman, deputat al fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul emisiunii "TEMA cu Liudmila Belcenkova" la "Primul în Moldova".

"Cred că sînt împinși spre asta de domni din Europa, ca să fiu sincer. Priviți, UE a dat 300 de milioane de euro pentru a atenua creșterea prețurilor la gaze. Care era condiția? Să nu plătească Gazpromului. Este aceasta o cerință politică? Desigur. Deși, s-ar părea, conform schemei mele de atenuare a tuturor acestor lucruri, ar fi corect să ofere aceste 300 de milioane Moldovagaz, ca ea să plătească Gazpromului, restul ar fi adăugat de la oameni la tarife mai mici, iar aceste 300 de milioane ar fi menținut tarifele", a spus Oleg Reidman.

Politicianul a amintit că, în schimb, Energocom, pentru cele 300 de milioane de euro oferite, cumpără "gaze pe piața spot la prețuri nebune", subliniind că prin astfel de acțiuni, autoritățile nu au ajutat cu nimic oamenii.

"De aceea, dorința de a nu negocia, de a nu intra în discuții cu Gazprom este o dorință dictată. Da, s-ar putea că și ei înșiși își doresc acest lucru, dar nu știu cum. Și lor li se dictează cum să facă", a rezumat Oleg Reidman.


P.S. Pentru ca, în această situație dificilă pentru toate țările din regiune, să nu depindă de jocurile politice globale, precum și de actorii regionali mai mici și să ducă o politică exclusiv în interesul țării lor, este destul ca partidul de guvernămînt să modifice Legea cu privire la Banca Națională, oferindu-i dreptul de a credita Guvernul și afacerile și apoi să apeleze la rezerve, care sînt suficiente pentru a rezolva toate problemele energetice fără a dăuna sistemului financiar al țării. De ce să împrumutăm bani de la Occident, împovărați de condiții nefavorabile, dacă avem aproximativ 4,5 miliarde de dolari? Ce fel de criză ar trebui să fie pentru ca Moldova să-și folosească rezervele? Sau acestea ne-au fost luate pentru totdeauna?

25
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?