X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Reidman: "Bunătatea Gazprom constă în faptul că nu permite falimentarea Moldovagaz

22 ian. 2022,, 03:45   Economie
3918 11

Bunătatea și loialitatea Gazprom constă în faptul că nu falimentează Moldovagaz și rabdă totul.

Această opinie a fost exprimată de deputatul Parlamentului Republicii Moldova din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, fost consilier al Președintelui țării, Oleg Reidman, relatează Noi.md.

El a menționat că, atunci cînd au justificat introducerea stării de urgență în țară, reprezentanții partidului de guvernămînt au încercat să politizeze situația, acuzînd Gazprom că exercită presiuni asupra Moldovei în legătură cu necesitatea de a plăti gazele consumate.

"S-a spus că Gazprom se comportă așa, este atît de rău, deși deține 65% din acțiunile Moldovagaz. Dar voi toți legislatorii știți foarte bine că acționarii nu sunt responsabili pentru obligațiile întreprinderii, iar bunătatea sau, să zicem, loialitatea Gazprom, constă în faptul că încă nu falimentează Moldovagaz și tolerează totul", a spus Oleg Reidman.

Potrivit lui, dacă e să vorbim mai concret, Guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele necesare pentru a gestiona acest proces, inclusiv adoptarea unor legi sau prevederi temporare sub responsabilitatea guvernului și nu au nevoie de stare de urgență.


Oleg Reidman a subliniat că este necesară rezolvarea problemei deficitului de numerar, a fluxurilor de numerar ale Moldovagaz, dar măsurile propuse de guvern, pe care intenționează să le ia în cadrul stării de urgență, nu rezolvă aceste probleme.

"Nu vedem aici nicio măsură pentru a depăși acest lucru sau, cel puțin, pentru a reduce, atenua acest proces. Creșterea prețurilor de achiziție.. Da... E ceva serios. Dar arătați-mi pe cineva în Europa sau undeva, care va vinde pe împrumut. Am avut deja un astfel de experiment în octombrie anul trecut. Va vinde cineva cu împrumut? O va răbda cineva? Nu! Plătește și ia!", a declarat deputatul Parlamentului din fracțiunea BCS.

El a atras atenția asupra faptului că tariful nu ține pasul cu creșterea prețurilor de achiziție.

"Dar ce face Moldovagaz, care nu funcționează în deșert, ci în Moldova, după anumite legi, sub controlul guvernului, care deține 35% din acțiunile Moldovagaz, adică un pachet de blocare. Nu uitați de asta. Pachet de blocare. Și există reprezentanți în Consiliu, finanțatori și economiști pe care îi cunoaștem de la ultima ședință de judecată, care primesc salarii de 90 de mii de lei în Consiliu. Ai noștri, locali. Ce fac ei?", se întreabă Oleg Reidman.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că mulți cetățeni au pe contoare dispozitive care permit transmiterea datelor contoarelor și există posibilitatea ca aceste date să fie luate în fiecare zi.

"ANRE poate stabili plafoane la combustibil în fiecare zi. De ce nu poate stabili la gaz? Deci nu asta este întrebare că tarifele nu țin pasul. Tarifele pot ajunge din urmă și trebuie să ne ocupăm de acest lucru. Dar de acest lucru ar trebui să se ocupe Ministerul Economiei împreună cu ANRE, împreună cu toate organele competente", a spus Oleg Reidman.

Potrivit lui, o astfel de măsură precum amînarea plății TVA la buget de către Moldovagaz pentru o perioadă este un împrumut adevărat, deoarece compania oricum va trebui să achite acest TVA, iar acest lucru nu va afecta în niciun fel tariful și prețul pentru consumatorul final.

"Noi, comuniștii și socialiștii, am vorbit despre necesitatea eliminării TVA la gaze, cel puțin pentru un sezon. Și aceasta va fi o adevărată ieftinire. Modul în care se utilizează TVA din creșterea prețurilor la gaze, am văzut deja în noiembrie, pare-mi-se 700 de milioane de lei au primit un plus, însă doar 400 de milioane au dat drept compensație. Dar 300 de milioane unde sînt? Iată și instrumentele pe care le deține guvernul", a spus deputatul deputatul moldovean din fracțiunea BCS.

La declarațiile autorităților că nimeni nu acordă împrumut Moldovagaz pentru decontări cu Gazprom, el a menționat că în această situație ar putea ajuta Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor, dar nu le permite acest lucru FMI.

"Nimeni nu oferă credit, nimeni nu oferă credit... Și unde este, mă scuzați de expresie, Banca noastră Națională, care are legătură cu băncile. Poate ar trebui să luați un împrumut de la Ministerul Finanțelor? De ce nu dă? Eu vă voi spune de ce nu dă. Pentru că FMI nu permite acest lucru. Iată de ce nu dau. De aceea vom discuta și în continuare legi care nu au nimic de-a face cu extraordinarul. Uitați-vă la ordinea de zi", a spus Oleg Reidman.

El a subliniat că stabilirea tarifelor nu afectează deloc calculele, deoarece gazul a fost deja consumat la tariful minim și el duce doar la creșterea datoriilor.

"Cu cît pot fi reduse cheltuielile Moldovagaz SA, cel puțin temporar? Unde sunt reprezentanții noștri în Consiliu? De ce ei nu se gîndesc la asta? Componenta de investiții ar trebui eliminată pe perioada de iarnă. Salariul ar trebui ușor "tăiat", premiile oprite. Cele mai mari salarii din sectorul energetic astăzi. Uitați-vă la statistici. Băncile rămîn în urma sectorului energetic", a declarat deputatul fracțiunii BCS.

"În ceea ce privește reformele de piață și non-piață, dacă vorbim despre o stare de urgență, atunci aceasta în sine este o măsură non-piață. Priviți spre vest. Guvernele liberale și orientate spre piață au aplicat măsuri precum înghețarea prețurilor, de exemplu, sau oprirea salariilor în anumite sectoare de creștere, pentru a menține inflația la un nivel scăzut, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru a oferi populației posibilitatea de a solicita produse de primă necesitate", a menționat Oleg Reidman.

În opinia sa, în ordinele de plată termenul de plată poate fi scurtat.

"De ce avem nevoie de stare de urgență? Pentru a face acest lucru, este necesar ca doar guvernul să lucreze cu Moldovagaz, dar să nu-și arunce problemele asupra acestuia. În ianuarie, Moldovagaz va acorda o compensație triplă, pentru trei luni. Dar ce va face Moldovagaz în februarie și martie? Căci acești bani nu vor mai fi. Adică nu se vor înmulți. Adică ar putea să se înmulțească dacă tariful va crește puțin. Astfel, argumentele pe care le-am oferit, în opinia mea, indică faptul că nu este necesară introducerea stării de urgență, iar starea de urgență este introdusă pentru a bloca nemulțumirea populației, protestele și declarațiile în masă în acest sens. Pentru aceasta a fost introdusă. De aceea, fracțiunea noastră nu va vota pentru ea. Guvernul are toate instrumentele", a subliniat deputatul fracțiunii BCS.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?