Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Reguli mai flexibile și modernizate pentru exporturile în cadrul ACECL

6 feb. 15:00   Economie
2706 0

Serviciul Vamal informează despre posibilitatea aplicabilității începînd cu 01 februarie 2023, în cadrul comerțului preferențial cu părțile CEFTA (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Kosovo) a regulilor de origine tranzitorii privind originea preferențială a mărfurilor, în paralel cu prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine Pan-Euro-Mediteraneene (PEM), decizie luată urmare finalizării procedurilor interne de către toate părțile CEFTA.

Menționăm că, în așteptarea revizuirii Convenției PEM, majoritatea părților contractante PEM, inclusiv părțile CEFTA, UE și EFTA au decis aplicarea regulilor tranzitorii la nivel bilateral. Noile reguli sînt mai flexibile și se referă atît la reducerea sarcinii administrative din partea autorităților vamale, cît și la simplificarea comerțului, oferirea mai multor oportunități și flexibilitate exportatorilor să devină mai competitivi pe alte piețe.

Convenția PEM este un acord internațional care are ca scop stabilirea unui set unic de reguli privind originea mărfurilor. Părțile Contractante PEM au început discuțiile privind revizuirea Convenției în 2013, în vederea ajustării acesteia la realitatea economică. Din motiv că în 2019 nu s-a reușit adoptarea în unanimitate a convenției revizuite, majoritatea părților contractante PEM au decis să aplice regulile revizuite în avans, la nivel bilateral. În prezent, cele două seturi de reguli (regulile de origine PEM inițiale și regulile tranzitorii) vor fi aplicate în paralel, iar agenții economici vor putea alege care reguli de origine să aplice.

Această nouă etapă a comerțului preferențial în cadrul CEFTA are scopul de a facilita la maxim circuitul liber de mărfuri, prin reducerea birocrației administrative și creșterea volumului comerțului, iar Serviciul Vamal reiterează asupra beneficiilor aplicării regulilor tranzitorii, care pot fi examinate în comunicatul informativ ”Reguli de origine modernizate, simplificate și mai flexibile pentru agenții economici”.

Notă: Posibilitățile de rambursare a taxelor vamale și cumulul total al originii ca beneficii ale regulilor tranzitorii au fost implementate în cadrul CEFTA din 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?