Criza energetică stiri: 1641
Cutremure stiri: 272

Recunoașterea Transnistriei, o condiție pentru ca Gazprom să reducă prețul?

9 aug. 12:45   Economie
3082 0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că Moldova ar putea obține o reducere a prețurilor la gaz de la Gazprom dacă ar recunoaște datoria pentru gaze din regiunea transnistreană și independența Tiraspolului. Grosu a spus acest lucru într-un interviu acordat Vocea Basarabiei, scrie newsmaker.md.

„Dacă am recunoaște datoria de 8 miliarde de dolari pentru Transnistria, dacă am recunoaște, poate, noul statut al Transnistriei, dacă am aplauda toate atrocitățile care au loc în Ucraina, poate. Dar nu sînt sigur, pentru că gazul ieftin sau gazul gratuit este ca și cașcavalul gratuit într-o capcană pentru șoareci. Nu există!”, a spus Grosu.

Întrebat dacă Chișinăul va furniza gaze către regiunea transnistreană în cazul întreruperii livrărilor din Rusia, Grosu a răspuns că Tiraspolul „trebuie să învețe mai întîi cum să plătească pentru asta”.

„Nu, mai întîi trebuie să ne asigurăm că vor plăti pentru consum. Trebuie să se întîmple. Ei sînt cetățenii noștri, trebuie să avem grijă de ei, de acolo luăm electricitate”, a spus Grosu.

El a precizat că Tiraspolul nu mai are cui vinde energie electrică și „înțeleg asta”.


Iar în cazul suspendării aprovizionării în regiunea transnistreană, potrivit lui Grosu, MoldGRES „are o rezervă strategică de cărbune” pentru iarnă. În plus, potrivit spicherului, Moldova va fi asigurată cu energie electrică, întrucît Ucraina are surplus de energie electrică care „trebuie furnizată undeva”.

Grosu a spus că guvernul va fi acum mai pregătit pentru o întrerupere a aprovizionării cu gaze decît a fost anul trecut, cînd „compania de faimă proastă pe neprins de veste” a redus aprovizionarea cu gaze cu două treimi. În plus, potrivit lui Grosu, Moldova are acum mulți prieteni în Occident, în UE, care vor veni în ajutor.

Amintim că mai devreme Maia Sandu a spus că Moldova a semnat un contract cu Gazprom în condițiile în care a fost posibil să facă acest lucru. „Nu am de gînd să vînd o parte din țară doar pentru a avea gaz mai ieftin timp de jumătate de an. Țara noastră este independentă și trebuie să ne ținem de ea. Da, e greu acum, e greu pentru toată lumea. (…) Proiectele pe care le facem acum vor da roade în 4-5 ani”, a spus președintele.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав