TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Recolta de mere în 2019 este mai mică decît în 2018

În anul 2019, recolta de mere în Moldova a constituit circa 600 mii tone, fiind cu 10% mai puţin decît în 2018, deşi, potrivit prognozelor din vară, volumul acesteia putea să depăşească cu 5% rezultatul de anul trecut, cînd recolta a fost de 665 mii tone.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la analiza publicaţiei "Logos-press", recolta de prune a fost, de asemenea, mai mică decît anul trecut, al cărui volum s-a ridicat la 109 mii tone, comparativ cu 133 mii tone în 2018.

Recolta de caise a fost mai mare decît anul trecut - 17 mii tone faţă de 16 mii în 2018.

Suprafaţa livezilor în Moldova este de 139 mii hectare: livezi de meri - 52 mii ha, de pruni - 22,6 mii ha, de piersici - 5,7 mii ha, de cireşi şi vişini - 7,5 mii ha, de caişi - 3,5 mii ha.

Publicaţia îl citează pe preşedintele Asociaţiei "Moldova Fruct", Vitalie Gorincioi, care consideră că este important să fie menţinute subvenţiile postinvestiţionale din Fondul Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediului Rural. El a atras atenţia la structurile de profil ale domeniului în problema deficitului de forţă de muncă.


"Dacă evenimentele se dezvoltă în acelaşi ritm, în curînd va trebui să atragem un număr mare de muncitori sezonieri din ţările Asiei Centrale şi de Sud-Est", a spus el.

Potrivit informaţiilor oferite agenţiei Infotag de fermierii de la nordul Moldovei, în sezonul curent de recoltare a merelor, prunelor şi nucilor, salariul mediu al zilierilor a fost în medie de 250 de lei (15 dolari), plus impozitele sociale pe care angajatorii trebuie să le plătească.

"Şi chiar şi cu o astfel de remuneraţie, nu orice sătean acceptă să muncească zilnic în timpul sezonului de recoltare a merelor sau nucilor", spun fermierii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load