Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Raportul Curții de Conturi asupra administrării banilor publici, audiat în Parlament

17 noi. 2018,, 10:15   Economie
2496 0

În perioada octombrie 2017-septembrie 2018, Curtea de Conturi a transmis organelor de drept materialele a 13 misiuni de audit cu suspiciuni de fraudă.

Acestea se referă, în special, la eligibilitatea beneficiarilor la aprobarea spre plată a sprijinului financiar; cumpărarea echipamentelor care nu corespund integral specificului activității, dar și majorarea nejustificată a costurilor lucrărilor de renovare și reconstrucție a edificiilor față de prețurile contractate inițial. Constatările se regăsesc în Raportul Curții asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public pentru anul 2017, audiat vineri, 16 noiembrie, în plenul Parlamentului.

Președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, a declarat că portofoliul de audit al Curții a cuprins 53 de misiuni. CCRM a exprimat 38 de opinii asupra rapoartelor financiare și a formulat 16 concluzii privind performanța gestionării fondurilor publice. Din totalul opiniilor exprimate, șase opinii sînt favorabile, 22 de opinii cu rezerve, opt opinii contrare și două cazuri de imposibilitate de exprimare a opiniei de audit.

Veaceslav Untilă a menționat că raportul include auditul financiar al rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și rapoartelor ministerelor privind executarea bugetelor în anul bugetar încheiat. De asemenea, activitatea de audit a urmărit resursele publice alocate, în principal, în domeniile legate de serviciile de transport, siguranța alimentelor, susținerea social a populației, mediu și calitatea aerului, administrarea impozitelor și taxelor, funcționalitatea sistemelor informaționale etc.

În perioada raportată, Curtea de Conturi a transmis organelor de drept materialele privind 13 misiuni de audit cu suspiciuni de fraudă. Acestea se referă la contractarea și procurarea neregulamentară a bunurilor; lipsa planificării sau executarea neconformă a achizițiilor publice; denaturarea cheltuielilor aferente remunerării muncii.


Plenul Parlamentului a luat act de raport și în hotărîrea sa a constatat că actualmente cadrul de evidență contabil și raportare financiară aplicabil în sectorul public conține un șir de neajunsuri. Controlul financiar public intern nu a atins pe deplin scopul general de a consolida răspunderea managerială pentru gestionarea optimă a resurselor. Conceptul de răspundere managerială, inclusiv managementul financiar și controlul, încă nu este aplicat pe deplin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?