X 
Criza energetică stiri: 1584
Cutremure stiri: 276

Raportul asupra proiectului pentru modificarea Bugetului de stat, aprobat

25 aug. 11:59   Economie
1286 0

Întrunită astăzi în ședință, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, propus de Guvern.

Modificarea Legii bugetului de stat 2022 a fost necesară pentru atenuarea impactului negativ al crizei energetice și crizei refugiaților asupra populației, instituțiilor publice și agenților economici. De asemenea, parametrii bugetari au fost aduși în concordanță cu estimările revăzute ale principalilor indicatori macroeconomici pentru anul curent.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 miliarde de lei pînă la 57,971 miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, cheltuielile – de la 72,087 miliarde de lei pînă la 75,216 miliarde de lei (+4,3%). Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 miliarde de lei ori cu 11% pînă la 17,245 miliarde de lei. Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atît din surse interne, cît și din cele externe.

Scopul majorării cheltuielilor este protecția socială a populației și asigurarea măsurilor prevăzute de Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. De asemenea, va fi suplinit fondul de urgență al Guvernului în legătură cu gestionarea crizei energetice și a crizei refugiaților. Cele mai semnificative majorări sunt înregistrate la grupul ”protecția socială” (+1,758 miliarde de lei), necesare pentru acordarea suportului financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii sau alocații sociale de stat și majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului.

Conform estimărilor, ponderea datoriei de stat la sfîrșitul anului 2022 nu va depăși 36,1% în Produsul Intern Brut, mai puțin decît valoarea preconizată anterior.


Proiectul de modificare a bugetului de stat urmează a fi prezentat pentru dezbateri și aprobare în plenul Paramentului.

Astăzi, Biroul permanent al Parlamentului va examina cererea Președintelui Parlamentului de convocare a Legislativului în sesiune extraordinară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав