X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

R. Moldova ocupă locul 5 în lume după volumul exporturilor de nuci

30 aug. 2021,, 18:30   Economie
1684 0

Republica Moldova se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar în 2020, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone.

Experții naționali și internaționali cred că sectorul nucifer din țară se află în pragul unor transformări importante, care ar putea duce la sporirea roadei, calității acesteia și, implicit, a competitivității pe piețele internaționale. Subiectul a fost discutat în cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor, care a avut loc la Chișinău.

79% din exporturile de nuci sînt orientate spre țările UE, iar principalele state importatoare sînt Franța, Germania, Olanda, Romînia și Austria. Totodată, constituind 5% din volumul exporturilor horticole, cultura nuciferă înregistrează o valoare monetară de 50% din acestea. Nucicultorii cred că volumul exporturilor ar putea crește și mai mult, de la 120 de milioane de dolari, în prezent, pînă la 200 de milioane.

„Astăzi, cea mai mare oportunitate care există pentru sectorul acesta este faptul că noi sîntem în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume, care este Uniunea Europeană, cu aproape 40% din importurile totale din lume. Noi sîntem la hotarul UE, cu relații privilegiate, cu Acord de Asociere. Ne bucurăm deja de o relație bună în colaborarea cu importatorii europeni, ei au încredere în procesatorii noștri. În linii mari, s-a creat o colaborare foarte strînsă și aceasta este, de fapt, garanția faptului că acei care fac investiții în domeniu sînt asigurați”, a declarat președintele Asociației Nucicultorilor, Oleg Tîrsînă.

Specialiștii cred că ar fi nevoie de extinderea gamei de produse nucifere care sînt exportate, menționînd că Republica Moldova are un potențial mare în acest sens, care poate fi valorificat.


„Noi nu avem prea mare concurență, cu solurile noastre și cu modul în care noi muncim și prețurile care sînt într-o continuă creștere - ne fac să fim foarte optimiști în ceea ce privește viitorul acestei ramuri. Ne vom axa și pe soluții de subvenționare a acestei ramuri extrem de importante”, a declarat președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

În Republica Moldova sînt plantate circa 20 de mii de hectare de livezi de nuc, dintre care 15 mii de hectare, adică 75%, sînt soiuri vechi. Potrivit specialiștilor, aceste livezi au nevoie de modernizare pentru a oferi un randament dublu și o roadă de calitate mai bună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?