Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

R. Moldova face un pas decisiv pentru aderarea la standardele europene de comercializare a energiei electrice - declarație

6 iun. 13:21   Economie
1761

Declarația aparține Secretariatului Comunității Energetice, care precizează într-o notă informativă, că începînd cu 1 iunie, în Republica Moldova au intrat în vigoare Regulile Pieței de Energie Electrică.

Aceste reguli stabilesc mecanismul de echilibrare care oferă condiții echitabile pentru toți actorii de pe piață și posibilități de interconectare cu Ucraina. Aceste reguli stimulează concurența și securitatea de aprovizionare, atenuînd dependența Moldovei de o sursă dominantă de energie electrică, se arată într-un comunicat al Secretariatului Comunității Energetice.

Totodată, la 1 iunie, a intrat în vigoare Acordul privind decontările financiare a devierilor neintenționate de energie electrică între OST Moldelectrica și Ukrenergo. Acesta este rezultatul aderării Ukrenergo la mecanismul centralizat ENTSO-E pentru decontarea financiară a devierilor intenționate și neintenționate FSkar, o condiție importantă pentru viitoarele schimburi comerciale.

Ukrenergo va efectua decontarea devierilor neintenționate pentru întregul sistem Ucraina-Moldova (inclusiv devierile din sistemului moldovenesc).

În data de 2 iunie, Moldelectrica și Ukenergo au convenit asupra unui contract de furnizare de energie electrică de urgență, care întărește această cooperare și asigură securitatea aprovizionării cu electricitate a Republicii Moldova, se mai arată în comunicat.


Secretariatul Comunității Energetice anunță că va sprijini în continuare autoritățile şi companiile din Republica Moldova în procesul de integrare în piața de energie electrică de tip european.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав