COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

R. Moldova ar putea pierde două granturi. Cine ar fi de vină

12 mai. 19:50   Economie
1651 3

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Afacerilor Interne atenționează că pot rata granturi și împrumuturi financiare din cauza imposibilității juridice de semnare a acordurilor internaționale pentru valorificarea acestora.

Parlamentul a aprobat mai devreme o inițiativă legislativă care atribuie Guvernului în demisie competențele pentru încheierea tratatelor internaționale ce ar valorifica proiectele de asistență financiară, dar legea nu a fost promulgată deocamdată de președintele țării, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Ministrul agriculturii dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarat că ministerul a negociat un acord de finanțare între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, de 3,1 milioane dolari, pentru managementului durabil al terenurilor.

Situația este similară în cazul acordului de împrumut cu BIRD, în valoare de 26 milioane de euro, dar și a unui acord de finanțare în valoare de 15 milioane de euro – mijloace financiare necesare pentru implementarea unui program de aprovizionare cu apă și sanitație în localități din Soroca, Rîșcani, Comrat, UTA Găgăuzia și Cahul.

Potrivit lui Ion Perju, implementarea nu va începe întrucît nu i se oferă dreptul de semnare.


La rîndul său, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, a declarat că și MAI a obținut un grant nerambursabil din partea Japoniei, în valoare de 19,2 milioane de dolari, din care urma să fie achiziționate 19 autospeciale pentru stingerea incendiilor și autoscări, însă există riscul să piardă aceste donații din același motiv.

În context, premierul interimar, Aureliu ciocoi, a recomandat MADRM și MAI să încerce negocierea cu instituțiile donatoare în sensul extinderii perioadei limite și eventuala semnare a acestor acorduri.

Totodată, Aureliu Ciocoi a dat asigurări că va lansa discuții cu aparatul Președinției în scopul identificării unei soluții rapide care să permită Guvernului în demisie semnarea acordurilor de finanțare internațională și ajustarea cadrului juridic în acest sens.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽