Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie privind modul în care poate fi restabilită economia Moldovei

16 mai. 2018,, 14:21   Economie
3565 0

Moldova face parte din numărul de țări cu cel mai înalt nivel de vulnerabilitate externă a economiei şi pentru a crea o economie puternică și stabilă, aceasta trebuie să-şi dezvolte industria și agricultura în baza tehnologiilor high tech.

Acest punct de vedere a fost exprimat de deputatul Parlamentului din fracțiunea Partidului Socialiștilor, candidatul în științe economice, Vladimir Golovatiuc, în cadrul emisiunii "Mehanizm deistvia" cu Elena Leviţcaia-Pahomova de la canalul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că economia trebuie înțeleasă ca producerea unui produs şi căşi în sistemul socialist, sovietic, conceptul dominant era acela a produsului material, ţinîndu-se cont de învățătura marxistă. Pînă la obţinerea independenței, Moldova avea dezvoltată sfera acestei economii, producția materială, în proporție deaproximativ 80%. "În anii 1990 aceasta a scăzut, dar totuși a rămas de aproximativ 60%. În anii 2000, adică în secolul al XXI-lea, am intrat atunci cînd sfera de producție a mărfurilor, adică ceea ce poate fi atins, văzut, mîncat, îmbrăcat etc. era de aproximativ 60%, în prezent însă aceasta este de numai 25-26%", a spus Vladimir Golovatiuc.

Economistul a subliniat faptul că Moldova este o țară cu o economie mică, care este foarte ușor de corectat, de restabilit, de direcţionat să meargă pe calea cea dreaptă, dar că, totodată, este şi foarte ușor să o distrugi, fiindcă aceasta este foarte vulnerabilă.

"În lumea contemporană este imposibil să te separi cu un Zid Chinezesc sau Moldovenesc de alte țări. Toate țările sînt legate între ele, fiind interdependente, chiar și cele mai puternice economii sînt dependente, dar există țări care sînt vulnerabile, iar Moldova se numără printre țările cu unul dintre cele mai înalte nivele de vulnerabilitate externă. Noi nu avem verticalitate, nu avem coloană vertebrală, nu avem acea bază, care ne-ar permite să rezistăm în faţa impactelor mediului, dar și la schimbările de conjunctură, iar bază a unei asemenea economii puternice, statornice poate fi doar industria și agricultura high-tech, pe care nu le avem, din păcate", a spus deputatul.


Potrivit spuselor lui, Moldova se poate transforma într-o economie de tranzit, de service. Le va fi oare bine oamenilor să trăiască aici? Le va fi bine acelora care vor rămîne și vor supraviețui", a observat el.

Vladimir Golovatiuc a subliniat că, din punctul de vedere al perspectivelor țării, intereselor de stat ale Moldovei trebuie să fie asigurată funcționarea unei economii puternice, iar pentru aceasta, nu este nevoie să inventezi nimic nou.

"Trebuie să ne uităm cu atenție înapoi la ceea ce am avut, să decidem la ce ar trebui să renunțăm și ce trebuie să fie introdus în economia de astăzi sau chiar în cea de mîîine". Noi avem nevoie nu doar de o creștere economică. Nu este atît de dificil să obții, pur şi simplu, a anumită creștere economică, chiar şi dublă. Pentru a face acest lucru, trebuie sa construim cîteva fabrici şi deja vom obţine această creştere", a spus deputatul.

El a atras atenția asupra faptului că disproporțiile teritoriale în Moldova reprezintă o problemă mare, avînd în vedere că aproximativ 60% o constituie populația rurală, iar dacă luăm orașele mici, atunci acest procent va fi mai mare.

"Și ce e de făcut acolo? Noi nu putem renunţa la populația rurală. Deși unii oameni înțelepți vor să renunțe la agricultură, noi însă nu ne putem dezice de populația rurală. Aceasta există și, cel mai probabil, va mai exista un timp oarecare. Noi trebuie să rezolvăm această problemă. Pentru a face acest lucru, trebuie să reînviem cumva economia satului. Și ce putem face acolo? Numai asamblare? Noi nu sîntemîmpotriva asamblării, dar aceasta nu poate rezolva toate problemele, de aceea trebuie să existe agricultură, agricultură cu produse de înaltă calitate. Trebuie să exportăm. Dar este un lucru atunci cînd exportăm produse agricole proaspete și e cu totul altceva, atunci cînd le furnizăm prelucrate, valoarea adăugată în acest caz fiind mai mare, prețul, de asemenea, iar businessulobţine mai multe venituri, salariile fiind şi ele mai mari. De aceea, avem nevoie de prelucrare, de congelare. Acest lucru este posibil și trebuie făcut în zonele rurale", a menţionat Vladimir Golovatiuc.

El a subliniat că Moldova are o agricultură bună, este necesar numai să fie asigurată prelucrarea, conservarea, producția de fructe și legume de calitate, a conservelor, pentru care există cerere. În plus, este necesar să fie dezvoltată în continuare viticultura și vinificaţia, să fie restabilită la nivelul anterior cultivarea culturilor, ce conţin uleiuri esențiale.

Pe timpuri activa Asociația "Moldefirmasloprom", care producea produse scumpe, ulei de trandafir și lavandă etc. Toate astea au existat. E scump, e bine, e plăcut să produci. Pe baza acestui tip de producţie, poate fi dezvoltată mai mult producția produselor de parfumerie. Apoi industria uşoară: haine, încălţăminte etc., în baza a ce mai poate exista Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?