COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

PSRM este împotriva gestionării manuale a investițiilor și a întregii economii

18 noi. 2021,, 18:00   Economie
1817 0

Deputatul socialist, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a criticat dur, în cadrul briefingului de astăzi, Legea nr. 302, care a fost aprobată în lectura a doua de către majoritatea parlamentară și care prevede un mecanism de filtrare a investițiilor străine în ramurile strategice ale Republicii Moldova.

„De ce sîntem îngrijorați și de ce îndemnăm și jurnaliștii, și experții să analizeze această lege? Pentru că ea prevede instituirea unui control subiectiv și arbitrar al investițiilor care vin în Republica Moldova”, a declarat Vlad Batrîncea.

Potrivit afirmațiilor deputatului, această lege conține un șir de prevederi fără o reglementare clară, ea contravine atît recomandărilor partenerilor de dezvoltare, cît și Constituției, care declară că legile aprobate de parlament trebuie să fie cît mai exacte și să presupună mecanisme clare.

„Cu părere de rău, colegii din PAS au considerat că, dacă noi criticăm această lege, protejăm niște persoane suspecte. Însă critica noastră nu are nimic în comun cu ceea ce s-a întîmplat cu Aeroportul Internațional Chișinău sau cu alte fărădelegi și cu vînzarea proprietăților statului pentru niște sume simbolice”, a subliniat socialistul.

Vlad Batrîncea a remarcat faptul că PSRM militează pentru elaborarea unor reguli clare și transparente pentru mediul de afaceri și investiții: „Prioritatea noastră o constituie formarea unui climat civilizat, bazat pe experiența pozitivă a țărilor dezvoltate”.


În același timp, această lege formează o nouă realitate a economiei controlate, cînd, sub pretextul securității de stat, guvernul va controla în exclusivitate activitatea investițională și concurența liberă, folosind filtre și creînd privilegii de grup.

Legea mai asigură o platformă favorabilă pentru dezvoltarea industriei materialelor radioactive, ceea ce transformă Moldova într-un depozit de deșeuri nucleare.

Energetica, sistemul de sănătate, telecomunicațiile, transportul public, exportul-importul mărfurilor – sînt incluse în lista ramurilor care trebuie să fie sub controlul guvernului.

„Cineva dorește să instituie administrarea manuală a investițiilor. Este o lege foarte periculoasă, scrisă de către niște diletanți. Ea trebuie întoarsă în comisie”, a subliniat Vlad Batrîncea.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X