COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pronostic sumbru: În acest an, vom avea cea mai mică recoltă de grîu

Pronostic sumbru: În acest an, vom avea cea mai mică recoltă de grîu

În acest an, vom avea cea mai mică recoltă de grîu din ultimii 11 ani. Pronosticul sumbru a fost făcut de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, care dau vina pe condiţiile meteorologice nefavorabile.

Unii producătorii au început deja secerișul şi spun că au rămas practic fără de profit, dar speră să-şi întoarcă măcar investiţiile făcute, transmite publika.md.

Ion Moroi, din satul Scumpia, raionul Făleşti, a început secerişul grîului acum cîteva zile. Toamna trecută, agricultorul a însămînţat o suprafaţă de 260 de hectare, însă seceta i-a compromis o parte din recoltă.

ION MOROI, agricultor: "Spicele sînt mult mai mici ca anul trecut, grîul este cu mult mai rar ca anul trecut. Practic, grîul n-a înfrăţit din cauza că n-a avut umiditate. Şi umiditatea a apărut cu trei săptămîni înainte de recoltare ".

Fermierul spune că recolta din acest an va acoperi doar cheltuielile.

ION MOROI, agricultor: "Cheltuielile sînt în jur de 6000 de lei la hectar, dar după cum vedem la preţul de trei lei de kg pentru grîu, dacă strîngem două tone, practic ne astupăm cheltuielile şi n-avem cu ce dezvolta mai departe afacerea".

Şi în alte zone, productivitatea este foarte mică. Potrivit Ministerului Agriculturii, cea mai gravă situaţie se atestă în sudul ţării.

VASILE ŞARBAN, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii: "Lucrările de recoltare au demarat practic în toate zonele republicii, mă refer la centru, nord şi sud. Spre regret nu este ceea ce şi-ar dori producătorul agricol, ceea ce şi-a planificat începînd cu toamna anului 2019".

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, agricultorii moldoveni au început secerişul grîului cu aproape o lună mai devreme decît anul trecut. În această perioadă, pompierii atenţionează că riscul de izbucnire a incendiilor este unul mare.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă al IGSU: "Angajaţii inspectoratului îndeamnă cetăţenii să fie prudenţi în perioada secerişului prin respectarea strictă a normelor antiincendiare. Potrivit datelor inspectoratului, pe parcursul anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 59 de intervenţii ale salvatorilor şi pompierilor la lichidarea arderii miriştii uscate. Focarele au compromis circa 280 de hectare de terenuri agricole".

Toamna trecută, agricultorii moldoveni au semănat grîu pe o suprafaţă de aproximativ 320 de mii de hectare, de pe care se vor obţine circa 600 de mii de tone de cereale. Recolta globală din acest an va fi de două ori mai mică decît cea din 2019.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load