Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Proiectul privind modificarea Legii cu privire la eficiența energetică, aporbat

3 feb. 2023,, 12:00   Economie
2660 0

A fost aprobat Proiectul de lege pentru modificarea Legii 139, cu privire la eficiența energetică, care are la bază necesitatea îmbunătățirii și consolidării cadrului juridic național cu incidență în domeniul eficienței energetice, care se răsfrînge asupra tuturor sectoarelor economiei naționale, în special cele de consum.

Scopul acestei legi este crearea premiselor pentru stabilirea obiectivului național de eficiență energetică pentru anul 2030, crearea cadrului juridic necesar pentru promovarea principiului „eficiență energetică înainte de toate”, îmbunătățirea eficienței energetice prin realizarea măsurilor incluse în Planul național integrat privind energia și clima, dezvoltarea pieței serviciilor energetice, precum și depășirea deficiențelor pieței energiei care împiedică creșterea eficienței în aprovizionarea și utilizarea acesteia.

Autoritatea responsabilă de implementarea politicilor în domeniul eficienței energetic, reprezentată de Agenția pentru Eficiența Energetică (AEE), va implementa acțiunile conform Planului național integrat privind energia și clima în cooperare cu organul central de specialitate în domeniul protecției mediului.

Proiectul de modificare a Legii 139 stabilește și modul de implementare a schemei de obligații care va sta la baza mecanismului de finanțare a măsurilor de eficientă energetică. Acesta prevede că părțile obligate transferă pe conturi trezoreriale, contribuții anuale echivalente cu totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică, în vederea îndeplinirii obligațiilor aferente. Contribuțiile anuale sînt stabilite și aprobate de Guvern.

Totodată, proiectul de lege completează atribuțiile agenției cu acțiuni de atragere și gestionare a resurselor financiare în vederea finanțării și promovării proiectelor/programelor în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă.


De asemenea, potrivit noilor modificări la Legea 139, AEE va implementa mecanismul de subvenționare pentru eficientizarea consumului de resurse energetice, în sensul art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 241/2022 privind fondul de reducere a vulnerabilității energetice, în conformitate cu regulamentul aprobat de Guvern.

În același timp, AEE va gestiona sistemul informațional în domeniul eficienței energetice (SIME) care cuprinde următoarele subsisteme: subsistemul informațional național în domeniul eficienței energetice a clădirilor, creat și gestionat în conformitate cu prevederile Legii nr. 128/2014 privind performanța energetică a clădirilor și care include subsistemele stabilite în art. 27, alin. (1) a legii prenotate, subsistemul informațional de monitorizare și verificare a economiilor de energie (SIMVE), subsistemul informațional de management energetic (SIME), subsistemul informațional „Registrul electronic al auditorilor energetici” și subsistemul informațional „Registrul electronic al auditului energetic”.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?