COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 523
Coronavirus stiri: 7842

Proiectul elaborat de Dumitru Alaiba, motiv de îngrijorare pentru mass-media

22 sep. 2021,, 12:50   Economie
2037 0

Inițiativa deputatului PAS, Dumitru Alaiba, privind reglementarea publicității la TV a jocurilor de noroc, loteriei și pariurilor sportive este contestată de către reprezentanții unor instituții media.

Aceștia afirmă că o astfel de lege ar pune în pericol independenţa financiară a presei. În replică, Alaiba spune că nu vede o problemă în faptul că mass-media poate rămîne fără mijloace de existență. Subiectul a fost abordat astăzi la Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, transmite Noi.md cu referire la Jurnaltv.md.

DUMITRU ALAIBA, președintele Comisiei Economie, buget și finanțe: "Permanent cînd se ia o decizie cineva cîștigă, iar cineva pierde. La această ședință și în general prin acest proiect de lege noi împreună, ca și societate, ca și parlament, trebuie să decidem pe cine ajutăm și cine trebuie să cedeze din confortul actual. Deci, asta este foarte simplu. Nu este un proiect, care să limiteze pe unul sau pe altul, dar este un proiect care are intenție socială clară."

Proiectul de lege elaborat de către Dumitru Alaiba prevede interzicerea sub orice formă a publicității jocurilor de noroc, a pariurilor și a loteriilor. Potrivit lui Aliaba, scopul inițiativei este de a-i proteja pe oameni de un viciu. În replică, reprezentanții mass-media spun că o televiziune, spre exemplu, nu poate supraviețui fără reclamă.

VASILE GHERMAN, director financiar TV8: "Primele decizii de cînd a început pandemia per buget companiile din țară au limitat cu 70 la sută cheltuielile în publicitate. La noi venitul lunar din publicitatea loteriilor asigură opt salarii la o sută de angajați, reieșind că noi sîntem 45 la sută finanțați din comercial și 50 la sută din granturi. Aș vrea să țineți cont și de acest moment."


OCTAVIAN HANGANU, director comercial CASAMEDIA: "Noi acum asistăm la o discuție despre limitările doar la TV-ul autohton și nu putem vorbi despre televiziunile internaționale, care la fel sînt vizate și nu putem opri publicitatea, care vine de acolo. Cu atît mai mult noi nu putem opri Facebook-ul, Instagram-ul, Tik Tok-ul și toată publicitatea, care trece pe acolo. Noi nu putem să facem acest lucru, dar putem doar să visăm și să zicem că vom lecui acești oameni. Noi, acum, printr-o lege putem să distrugem ceea ce a mai rămas din televiziunea autohtonă."

DUMITRU ALAIBA, președintele Comisiei Economie, buget și finanțe: "Noi aici decidem ce este mai important, populația sau bugetul statului, a televiziunilor etc. Eu cred că noi toți putem să cedăm din confortul nostru și să facem un bine pentru această țară. Aceasta este ideea."

OCTAVIAN HANGANU, director comercial CASAMEDIA: "Noi nu vorbim de confort, dar vorbim despre televiziune. Dumneavoastră nu puteți interzice publicitatea în internet, nu puteți plasarea de produs. - Dați-ne exemplu. - Echipa Șahtior are scris pe piept Parimatch, ce o să faceți dumneavoastră?"

Vadim Dermenji, director general la Loteria Moldovei, este de părere că inițiativa lui Aliaba presupune riscuri financiare majore pentru stat, inclusiv de imagine.

VADIM DERMENJI, director Loteria Moldovei: "Dacă va fi închisă publicitatea, statul va băga mîna direct în buzunarul jucătorilor și a celor care deja au procurat bilete. Dacă va fi interzisă publicitatea, atunci site-urile ilegale vor beneficia de acest lucru."

Potrivit NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, în iunie-august a fost plasată publicitate la 15 posturi de televiziune cu acoperire națională. Directorul companiei, Plamen Milanov, precizează că televiziunilor le-au fost alocate circa 185.000 de euro, fără TVA.

În anul 2016, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a propus un plan de acţiuni, pentru a reglementa această activitate comercială. În urma modificărilor legislative a fost interzisă amplasarea cazinourilor şi a sălilor de jocuri de noroc în zonele în care au acces copiii. Plahotniuc a venit cu această iniţiativă, după ce în vizorul Fundaţiei Edelweiss, pe care o conducea, au ajuns necazurile unei familii, în care un băiat de 15 ani era dependent de păcănele. Ulterior, toate sălile cu jocuri de noroc au intrat sub monopol de stat.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X