COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Prognoze cu privire la situația economică a Moldovei, în contextul crizei provocate de COVID-19

Prognoze cu privire la situația economică a Moldovei, în contextul crizei provocate de COVID-19

Sistemul bancar este pregătit pentru o eventuală înrăutățire a situației economice. De asemenea, Banca Națională dispune de suficiente rezerve pentru a interveni pe piață în caz de necesitate.

Despre aceasta scrie expertul economic al paginii de Facebook PoștadeȘtiri.

“În primul rînd, actualele dezechilibre din economie nu își au sursa în sistemul financiar, așa cum a fost, de exemplu, în anul 2008, la nivel mondial şi în anii 2014-2015, în țara noastră. În prezent, sistemul bancar moldovenesc este mult mai consolidat, lucru confirmat şi de Fondul Monetar Internațional. De asemenea, capacitățile de intervenție ale Băncii Naționale sînt mult mai mari, cu o rezervă valutară de peste 3 miliarde de dolari. În caz de necesitate, şi acționarii băncilor moldovenești au la dispoziție 2,3 miliarde de lei, profitul înregistrat în anul 2019, pe care îl pot utiliza pentru susținerea instituțiilor financiare pe care le au în proprietate”, se arată în analiză.

Autorul expertizei mai spune că în prezent, sistemul bancar are un exces de lichiditate de aproape 30 miliarde de lei şi va putea finanța necesitățile bugetului de stat. În acest fel, ar putea să fie compensat parțial șocul provocat de degradarea capacității de plată a unor clienți ai băncilor.


„În același timpi, Guvernul a anunțat că nu va renunța la principalele proiecte investiționale pentru infrastructură - este vorba de cîteva miliarde de lei. De asemenea, urmează să fie majorat Fondul de subvenționare a agriculturii, care, în prezent, este de aproape 1 miliard de lei. Injectarea acestor bani în economie va ajuta multe afaceri să depășească mai ușor perioada de criză”, se mai arată în postare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load