X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Prognoza dolarului și rublei pe fundalul situației din Ucraina

18 feb. 2022,, 14:15   Economie
3248 0

În ultimele zile, schimbarea între escaladarea și de-escaladarea situației dintre Rusia și Ucraina a devenit aproape cel mai important factor pentru piețele financiare globale. Creșterea tensiunii care a avut loc la sfîrșitul zilei de vineri, 11 februarie, a oferit luni o evitare globală a riscului: creșterea prețurilor la petrol și la activele de protecție (valute de refugiu, inclusiv dolarul, aurul, argintul) pe fondul vînzărilor în acțiuni și valute riscante, inclusiv ruble.

Cu toate acestea, marți, Rusia a anunțat retragerea parțială a trupelor pe măsura finalizării exercițiilor militare. Piețele au considerat acest lucru drept o scădere a tensiunii, au redus brusc primele de risc, iar tendința s-a modificat în totalitate. De data aceasta, favorite au devenit acțiunile și valutele de risc, iar activele stabile au scăzut. În special, aceasta a însemnat creșterea rublei față de dolar.

Dacă în zilele următoare de-escaladarea va continua, moneda rusă va continua să se consolideze față de cea americană. Pentru piața valutară a Moldovei, aceasta va însemna o creștere a cursului de schimb al rublei față de leu, cu o depreciere moderată a dolarului. La orizontul săptămînii, rubla ar putea crește pînă la 0,24 lei, iar dolarul ar putea scădea pînă la 17,83 lei.

Victoria Sanduleac, expert financiar în compania Alpari

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?