X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Profitul Metalferos a scăzut de 6,3 ori

17 iul. 13:00   Economie
2549 0

În prima jumătate a anului 2022, Metalferos SA, în care statul deține 78,28% din capital, a înregistrat un profit net de 8,5 milioane de lei, de 6,3 ori mai mic comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor companiei.

Directorul interimar al companiei, Andrei Ivancov, a explicat scăderea profiturilor prin faptul că uzina metalurgigă din Rîbnița, care primește cele mai mari volume de metale prelucrate, nu a funcționat două luni din șase, porturile din regiune sînt supraaglomerate din cauza războiului din Ucraina, prețurile la bursă au scăzut din diverse motive și, în cele din urmă, pentru că piața metalelor din Moldova nu funcționează bine, scrie mybusiness.md.

„Liberalizarea pieței [din 2019] nu a dus la o concurență loială. Noi lucrăm la modul alb, în timp ce alți concurenți nu o fac. Uzina din Rîbnița dictează piața, oferind altor jucători prețuri mai avantajoase. Atît timp cît Moldova nu va deveni conducătorul aceste piețe, va fi haos pe piața metalelor”, a declarat directorul interimar al SA Metalferos, Andrei Ivancov.

”Guvernul a aprobat recent un proiect de lege menit să facă ordine în acest sector strategic pentru țară”, a declarat Eugeniu Cozonac, director general al Agenției Proprietății Publice. ”Ne aflăm pe o piață în care regulile nu sînt respectate, există un monopol al uzinei Rîbnița și o atmosferă preferențială a acestei uzine pentru anumite entități de pe malul drept. Vrem să fie o piață în care toată lumea joacă după aceleași reguli și vrem să ne asigurăm că securitatea statului este respectată”, a subliniat Cozonac.

Cu doar cîțiva ani în urmă, Metalferos era cel mai mare jucător de pe piața metalelor vechi. În 2019, piața a fost liberalizată, iar Metalferos și-a pierdut statutul de monopolist. Acest lucru îl putem vedea din veniturile companiei. Ultimele date arată că în 2019 compania a înregistrat un profit de 21,7 milioane de lei, cu 40% mai puțin decît în anul precedent.


Cu toate acestea, mai devreme Metalferos, al cărui acționar majoritar este statul, își spăla profiturile prin diverse scheme prin intermediul firmelor-căpușă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав