Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Profesorii continuă să se opună restricțiilor impuse de autorități în sănătate

25 sep. 2021,, 14:30   Economie
28076 0

După ce Sindicatele din Educație au anunțat, ieri, demisii în rîndul profesorilor din cauza vaccinării obligatorii și a testării din cont propriu, autoritățile nu au venit, deocamdată, cu un răspuns. Prin urmare, profesorii continuă să se opună restricțiilor impuse de autoritățile în sănătate și susțin că le sînt încălcate drepturile fundamentale.

Refuză să se imunizeze din motiv că nu este sigură de efectele adverse ale vaccinului, iar cît privește testarea anti-Covid, nu-i înțelege rostul. Este opinia unei profesoare de limbi străine de la un liceu din Capitală, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, transmite Noi.md cu referire la TV8.

Eu refuz, fiindcă nu știu ce efecte ar putea avea asupra mea, iar despre testarea obligatorie a profesorilor… Deocamdată, nu m-a afectat, că am fost testată gratuit, acum, prima dată. În fond, testarea, eu nu înțeleg rolul testării, dacă nu am simptome și nu sînt infectată de ce trebuie să mă testez? Chiar nu văd rostul. Cred că este o acțiune care se face special, pentru a ne face să ne vaccinăm, în cazul cînd noi ar trebui să achităm. (MUSCA) Eu vaccinarea asta obligatorie și testarea o văd doar ca interese financiare. Mai mult ca nimic, nu o văd ca o protecție contra bolii.

Potrivit profesoarei, fiecare om este în drept să aleagă ce medicamente să-și administreze, atîta timp cît nu este vorba de un pericol pentru societate.

Vaccinarea obligatorie mă afectează din considerentul că chiar este încălcarea drepturilor. (MUSCA) Chiar nu cred faptul că refuz să mă vaccinez aș fi un pericol pentru societate că aș putea infecta pe cineva. Chiar nu cred! (1.05 (MUSCA) 1.08) Cu atît mai mult că nu se cunosc atît de multe despre acest vaccin și fiecare organism reacționează diferit. De unde știu eu că aș putea reacționa într-un mod care mi-ar dăuna organismului meu.


O altă profesoară, care activează la Școala Profesională numărul trei din capitală, ne-a spus că este atît împotriva vaccinării cît și a testării. De asemenea, ea crede că, chiar dacă va face testul regulat, ar putea să se infecteze de Covid de la cei vaccinați, care nu sînt obligați să facă testul.

Iar președintele Sindicatelor din Educație, Ghenadie Donos, ne-a spus că este regretabil faptul că, după două adresări la Guvern, prin care s-a solicitat poziția reprezentanților instituției privind vaccinarea obligatorie și testarea profesorilor din cont propriu, încă nu au primit niciun răspuns.

Și la data de 25 august, și ieri, la decizia Biroului de miercuri, am adresat încă o dată această adresare către doamna prim-ministru cu precizarea că avem deja semnale că o parte din colegi părăsesc sistemul. Noi nu am dori ca acest număr să fie mare, noi sîntem siguri că acești oameni s-ar putea întoarce și o parte s-au întors deja, după ce am intervenit noi, dar este un semnal de alarmă, de aceea, un răspuns cît mai urgent se cere.

Totodată, Donos a precizat că nu pune la îndoială necesitatea vaccinării, însă aceasta trebuie să aibă loc benevol.

Eu pun la îndoială și contest obligativitatea testării din contul salariaților. Deci, testele care sînt distribuite în școli și propuse pedagogilor ca să confirme că nu au contact cu Covidul, trebuie să fie asigurate financiar din partea statului. (MUSCA) Am auzit informațiile oficiale că, deoarece avem vaccin gratuit, testele trebuie să fie achitate din contul salariaților, dar această declarație contravine legislației. Cu tot respectul față de conducerea R. Moldova, nu putem accepta asemenea argumente, pentru că asta nu-i argument, dar este un abuz.

Potrivit datelor anunțate, ieri, de către Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, 32 de persoane, inclusiv 18 cadre didactice, au demisionat în această lună din cauza obligativității de a se vaccina anti-COVID-19. În context, am solicitat un comentariu la acest subiect, de la reprezentanții Ministerului Educației. Prin urmare, ministrul Educației, Anatolie Topală nu ne-a răspuns la telefon și nici la SMS, iar în urma unui apel la Direcția de învățămînt general, interlocutorul ne-a spus că regulamentul instituției este să solicităm toate informațiile de la serviciul de presă al Ministerului. Drept urmare, purtătoarea de cuvînt, Cristina Gonța, ne-a spus că va solicita un răspuns de la conducerea Ministerului, însă mai tîrziu a recunoscut că nu are un răspuns de la aceștia și că nu are ce să ne comunice la acest subiect.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?