X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Produsele alimentare s-ar putea scumpi semnificativ, declară experții economici

13 ian. 2022,, 09:13   Economie
2901 2

Dacă ANRE va accepta solicitarea Premier Energy de a majora preţul energiei electrice, produsele alimentare se vor scumpi semnificativ, declară experţii economici.

În primul rînd se vor scumpi pîinea şi laptele. Reprezentanţii asociaţiilor declară, ca vor fi nevoiţi să facă acest lucru, transmite canal2.md.

„Produsele alimentare, în coşul de bază, energia electrică variază între 15,25 şi 30 la sută. La o scumpire cu circa 80 la sută cît cere Premier Energy, cel mai probabil ne vom aştepta la o scumpire de circa 15%, 18% la produsele alimentare de bază. Unii producători mai au şi anumite rezerve care pot să acopere un timp aceste scumpiri.”

Reprezentanţii asociaţiilor din domeniul alimentaţiei confirmă că, dacă va creşte tariful pentru energia electrică, vor creşte inevitabil şi preţurile unor produse alimentare.

„Materia primă o să sufere foarte mult, costul materiei prime o să crească din considerentul că în sala de muls la noi foarte multe echipamente lucrează cu energie electrică şi nu numai sala de muls, dar şi ventilatoarele, răcitoarele de lapte. Minimum 35% trebuie să fie crescut preţul, minimum, altfel nu menţinem şeptelul în astfel de condiţii.”


„Noi asistăm la o transformare globală a preţurilor, începînd de la produse şi echipamente. Vedem o creştere pe toată lungimea de formare de preţ.

De aceea, inevitabil, asupra costului a unui produs o să fie schimbări, creştere pe sinecost. Dar nu neapărat schimbări de preţ, rămîne la discreţia producătorului.”

Expertul în energetică, Sergiu Ungureanu consideră că solicitarea Premier Energy către ANRE de a majora tariful energiei electrice a fost făcută mult prea tîrziu.

„După cum vedem calculele prezentate de Premier Energy arată că pierderile sau deviaţiile financiare au început să apară încă în ultimile luni ale anului 2021. În mod normal trebuiau aplicate anumite majorări ca să nu fie atît de drastice sau atît de semnificative precum astăzi, cînd sînt la aproape la 100%.”

Recent, furnizorul de energie a trimis o solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică prin care a cerut aprobarea unui tarif aproape dublu pentru energia electrică.

Astfel, compania cere un tarif de 2 lei şi 79 de bani per kW/h, față de 1 leu şi 51 de bani per kW/h cum este acum.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?