X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Producătorii de fructe din Moldova întîmpină probleme la vînzarea merelor

11 aug. 2021,, 10:30   Economie
3631 1

Producătorii de fructe din Moldova întîmpină probleme la vînzarea merelor cultivate.

Despre acest lucru scrie EastFruit, menționînd că, după cum au anunțat în repetate rînduri analiștii, producătorii moldoveni de fructe nu au putut să-și vîndă roada de mere din recolta anului 2020 și au fost nevoiți să le dea la procesare în primăvară și chiar la începutul verii anului 2021. Și aceasta în ciuda scăderii accentuate a recoltei de anul trecut.

Cu toate acestea, acum situația s-a înrăutățit și mai mult. Pe piață au apărut mere din recolta nouă, dar nu există cerere pentru aceasta chiar și la prețul minim. Căci, piața moldovenească este foarte mică, iar Rusia produce tot mai multe mere proprii în fiecare an, iar nevoia de mere moldovenești este în continuă scădere.

Constantin Palaiciuc are o livadă de mere care se întinde pe 30 de hectare în satul Bulăieşti, raionul Orhei.

El speră să strîngă mai mult de 500 de tone de fructe, transmite publika.md.


Cu toate acestea, problema vînzărilor este gravă - nu există exporturi, iar cererea internă este destul de scăzută. Producătorul spune că a investit cîteva milioane de lei în acest an pentru a-şi asigura recolta.

Cu toate acestea, intermediarii nu cumpără mai mult de două tone de mere.

Producătorul mai spune că în acest an nu mai are speranţe să-şi recupereze nici măcar o mică parte din investiţiile în livada cu mere. Iar singura soluţie ca fructele să nu fie aruncate este să le dea la o fabrică de conserve la un preţ aproape de două ori mai mic decît valoarea lor. Prețul oferit este de 1,2 lei/kg ($0.07).

Potrivit EastFruit, nici pe un astfel de preț al merelor industriale nu trebuie de mizat, pentru că, pe măsura începerii recoltării soiurilor tîrzii de mere, oferta pe piață va crește foarte mult. Iar o recoltă record de mere se așteaptă în acest an în mai multe țări concomitent, inclusiv în Rusia, Ucraina și Serbia. În Moldova, recolta de mere, de asemenea, ar putea crește brusc.

În același timp, chiar și în septembrie, pe piața europeană se vor vinde mere încă din recolta anului 2020, deoarece stocurile sale din Polonia, Italia și alte țări din regiune sînt încă mari, iar cererea este extrem de scăzută.

În ţara noastră sunt 52 de mii de hectare de livezi cu mere, iar recolta anuală este de aproximativ 500 de mii de tone de fructe. Cu toate acestea, Moldova cultivă în principal astfel de mere care se vinde greu în afara fostelor republici sovietice, spre deosebire de Ucraina și Serbia, care au diversificat și modernizat semnificativ mai activ și cu succes producția, depozitarea și prelucrarea merelor decît Moldova. Prin urmare, noul sezon va fi cu siguranță complicat pentru producătorii de mere din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?