Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Problema gazului: partea rusă așteaptă o implicare la nivel înalt

22 oct. 2021,, 07:51   Economie
2833 4

Experții în domeniul energetic se arată convinși că Republica Moldova nu va rămîne fără gaze naturale în acest an.

Potrivit lor, volumele necesare țării noastre nu reprezintă o problemă pentru Gazprom, iar oficialii de la Moscova ar tărăgăna intenționat semnarea unui contract de achiziție a gazului, pentru că-și doresc implicarea în discuții a factorilor de decizie de nivel înalt din Republica Moldova, notează IPN.

Potrivit experților în domeniul energetic, în acest an Republica Moldova este avantajată prin diversificarea infrastructurii de gaze, care permite achiziții și din alte state. Potrivit specialiștilor, în actuala conjunctură internațională, creșterea tarifului pentru consumatorii casnici și cei industriali este inevitabilă.

„Crize energetice au mai fost în și 2004, 2009, 2019, dar atunci negocierile aveau loc într-o singură direcție. Acum este bine că negocierile se duc pe mai multe dimensiuni, asta are loc și datorită faptului că acum avem o infrastructură de gaz care ne permite să purtăm discuții și cu România, Polonia. Este clar că gaze naturale vor exista, dar întrebarea se pune cît vom achita?”, a spus expertul în energetică, Ion Muntean în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

„Acum nu se pune problema că nu vom avea gaz. Gaz la Gazprom este și n-a rămas Gazprom la cele 30 de milioane de metri cubi pentru Republica Moldova, capacitate de tranzit prin Ucraina este. În plus, din 2011 Republica Moldova plătește prețul mediu european la gaze. Noi n-am avut reduceri, facilități, tratament preferențial. Noi pînă acum am achitat un preț corect, iar faptul că Gazprom acum refuză în ajun de iarnă să livreze anumite volume, ar putea afecta contractele pe termen lung cu Gazprom”, a spus expertul în energetică, Victor Parlicov.


În același timp, comentatorii politici spun că actuala echipă de negociatori din partea Chișinăului nu face decît să agreeze cu Rusia aspectele tehnice ale viitorului contract, iar o decizie finală va fi luată odată cu implicarea în discuții a premierului sau a președintelui Maia Sandu.

„O întîlnire între oficiali la nivel înalt încă nu s-a produs. Cred că acum se discută condițiile tehnice, dar partea rusă încă n-a scos toți așii din mînecă și tărăgănează aceste discuții, prin a nu oferi cantitățile necesare de gaz. Între timp, partea rusă așteaptă o implicare la nivel înalt, și în primul rînd, este vorba de președintele Maia Sandu ”, a spus comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

Din data de 14 octombrie Republica Moldova este în stare de alertă la nivel național în domeniul energetic, ceea ce însemnă că a început utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice. De asemenea, autoritățile pregătesc un mecanism de compensare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X