COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6741

Problema gazelor va forța Chișinăul să-și revadă poziția față de Moscova. Opinie

1 sep. 11:45   Economie
1374 21

Resursele energetice întotdeauna vor fi unul dintre mecanismele cheie ale diplomației ruse. Moldova, neavînd resurse proprii, întotdeauna trebuie să țină cont de acest lucru. Iar problema datoriilor de gaze față de Rusia va duce la o reexaminare a poziției Chișinăului în raport cu Moscova.

Opinia a fost exprimată de politologul Ian Lisnevski într-un interviu acordat Ukraina.ru, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, în aprilie curent s-a raportat că Gazprom, care deține jumătate din acțiunile Moldovagaz, intenționează să oblige guvernul moldovean să preia datoria transnistreană la gaze în valoare de 7 miliarde de dolari și să o ramburseze în termen de 2-3 ani. Deși acordul în cauză nu a fost niciodată semnat, au apărut discuții despre faptul că problema datoriilor la gaze a servit drept motiv pentru reexaminarea poziției Chișinăului în raport cu Moscova.

Expertul a menționat că România și Ucraina nu dispun de volumul necesar de resurse energetice pentru a le furniza în cantități mari Moldovei, și ele, ca orice stat european, vor trebui să țină cont și de acest lucru.

„Povestea cu gazoductul Nord Stream 2 a arătat clar că în competiția geopolitică a puterilor mondiale - SUA, Rusia, China, UE - interesele țărilor slabe și mici nu numai că nu sînt luate în considerare, dar nici măcar nu sînt examinate”, a subliniat Lisnevski.


„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, înțelege nevoia unei diplomații de înaltă calitate în relațiile cu Rusia, deoarece experiența Ucrainei a arătat în mod clar că o politică anti-rusă radicală poate duce la consecințe dezastruoase pentru stat”, a conchis interlocutorul publicației.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽