Preşedintele stiri: 3610

Privatizarea bunurilor din proprietatea publică, desfășurată fără o viziune strategică - studiu

3 aug. 2021,, 18:45   Economie
6438 0

Privatizarea bunurilor din proprietatea publică este desfășurată fără o viziune strategică și cu un număr mare de licitații nule, arată un raport al Curții de Conturi, referitor la privatizarea bunurilor din proprietatea publică, din perioada 2013 – 2019.

Mai mult, auditul a constatat că întreg procesul s-a desfășurat fără o viziune strategică și fără respectarea principiilor de buna guvernare.

Scopul misiunii de audit a constat în a evalua conformitatea privatizării bunurilor proprietate publică în perioada anilor 2013-2019 prin vînzare la licitații cu strigare sau cu reducere și prin vînzare la Bursa de valori a Moldovei.

Auditul a fost desfășurat în cadrul Agenției Proprietății Publice (APP), fiind supuse testărilor de audit privatizarea activelor și bunurilor proprietate publică a statului, și anume: 31 obiecte cu valoarea totală de vînzare de peste 64.4 mil. lei, comercializate la licitații cu strigare și cu reducere, și 37 portofolii de acțiuni vîndute la Bursa de valori a Moldovei cu valoarea totală de cca 553 milioane lei.

În cursul activităților de audit a fost relevat faptul că procesul de privatizare a bunurilor proprietate publică este unul mobil și dinamic. Însă, acesta, în dezvoltarea sa, este lipsit de o viziune strategică, care să se axeze pe prioritățile de politici publice naționale respective și să descrie direcțiile de activitate pe un termen lung sau mediu.


„De asemenea, auditul a constatat că, procesul de finanțare a activităților de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, nu este aliniat la principiile de bună guvernare, alocațiile bugetare respective fiind valorificate, în mediu, la un nivel de doar cca 55%, precum și utilizate contrar destinației prestabilite, respectiv 2932,2 mii lei, sau cca 53% din totalul cheltuielilor efectuate”, se arată în comunicatul Curții de Conturi.

Totodată, s-a constatat că domeniul privatizării proprietății publice se dezvoltă într-un mod sporadic, numărul obiectelor expuse privatizării și privatizare precum și evoluția. Veniturilor propriu-zise obținute din privatizarea acestora este una variabilă și neuniformă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий