COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Privatizarea "Air Moldova": Mai mulți foști demnitari vor fi audiați

Privatizarea "Air Moldova": Mai mulți foști demnitari vor fi audiați

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începînd cu 2013 inițiază audieri privind privatizarea companiei Air Moldova.

Audierile vor avea loc marți, 3 septembrie, la acestea fiind chemat un grup numeros de foști oficiali ai guvernului, care vor răspunde la întrebări și vor depune mărturii în cadrul investigației inițiate de Parlament.

Ulterior, președintele comisiei, Igor Munteanu, va susține o conferință de presă pe subiectul contractului de vînzare - cumpărare a Î.S.”Air Moldova” și căile de reziliere a contractului cu compensarea prejudiciului cauzat.


Compania aeriană de stat „Air Moldova” a ajuns în mîinile a doi cetăţeni ai R. Moldova stabiliţi de mai mulţi ani în străinătate: Andrei Ianovici şi Serghei Melnik. Cei doi deţin împreună 51% din capitalul social al firmei „Civil Aviation Group”, pe care au fondat-o pe 23 august 2018 şi care a fost desemnată de Agenţia Proprietăţii Publice învingătoarea concursului privind privatizarea „Air Moldova”.

„Civil Aviation Group” a fost singura entitate care a depus o ofertă pentru preluarea singurului operator de zboruri cu capital de stat din R. Moldova. Cei doi cetăţeni ai R. Moldova au preluat „Air Moldova” împreună cu societatea pe acţiuni din Romînia, „Blue Air Aviation”, care gestionează cea mai mare companie aeriană de peste Prut — „Blue Air” şi care deţine 49% din capitalul social al „Civil Aviation Group”, proprietara din acte a „Air Moldova”.

Potrivit Ziarului de Gardă, la o săptămînă după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai RM din această afacere s-au asociat, într-o altă companie înregistrată în R. Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor.

Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici. Exact pe cînd se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load