X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Principalul este să nu fie politizată problema cooperării dintre Rusia, Moldova și România. Opinie

23 ian. 2022,, 10:00   Economie
7702 2

Implementarea unor proiecte economice trilaterale cu participarea Rusiei, Moldovei și României este o idee interesantă și practică, iar în această direcție deja se lucrează.

O astfel de opinie într-un interviu pentru portalul Noi.md a exprimat Anatolii Coica, președintele Consiliului ruso-moldovenesc de afaceri (CRMA), comentînd ideea privind posibilitatea lansării unor proiecte economice trilaterale, care a fost exprimată anterior de Stanislav Pughinschii, șeful Uniunii financiar-economice a Rusiei, de asemenea, într-un interviu pentru Noi.md.

”Cred că e o idee foarte interesantă. Mai ales că noi deja lucrăm la realizarea ei. Eu mai conduc și Comisia pentru colaborare externă cu partenerii din România a CIC din Moscova. Principalul e să nu politizăm acest proces”, a spus Anatolii Coica.

Potrivit lui, situația politică din ultimii ani, care s-a lăsat cu sancțiuni, nu înseamnă că businessul nu dorește să interacționeze.

”Din contra, businessul este mereu gata pentru colaborare. Și în aceste condiții este foarte important rolul businessului, care este unul din puținele canale constructive de comunicare. Concomitent, el este și un instrument, și un subiect al așa numitei diplomații populare”, a declarat președintele Consiliului ruso-moldovenesc de afaceri.


El a menționat că în prezent oamenii de afaceri ruși se orientează spre dezvoltarea businessului pe piețele prioritare, atractive din punct de vedere financiar și tradiționale pentru țara noastră, spre regiunea carpato-balcanică, în special spre cea mai mare piață a ei – cea românească.

Anatolii Coica a explicat că comerțul extern al companiilor din Rusia și România are rădăcini istorice și este asigurat cu cea mai modernă, eficientă logistică a livrărilor: căi maritime, nave moderne, o infrastructură portuară dezvoltată în ambele țări și ca urmare – termene scurte de livrare, cheltuieli minime. Acești factori devin decisivi în inițierea noilor proiecte de comerț extern ale Rusiei pe direcția românească. Unde mai pui, că România este membră UE.

”Aici Republica Moldova are încă o posibilitate de a-și folosi avantajele geografice, și reieșind din Acordul de asociere cu UE, preferințele europene, accesul la piața CSI, - să devină acel podeț sigur între Rusia și România”, a spus președintele Consiliului ruso-moldovenesc de afaceri.

Un alt aspect important el a numit limba rusă.

”Este de importanță principială și este principalul avantaj. Venind în România, observăm că în companiile care lucrează sau vor să lucreze pe direcția rusească, muncesc moldovenii. Unii conducători ai companiilor românești ne-au spus direct, că moldovenii au un mare avantaj – cunoașterea limbii ruse. Ar fi benefice și abilitățile de comunicare și cu antreprenorii ruși, și cu românii, cu oamenii care au o mentalitate și o practică a vieții diferită, care privesc altfel la multe lucruri”, a menționat Anatolii Coica.

În opinia sa, mecanismele interesului de afaceri reciproc și a colaborării se pot baza pe: atractivitatea de ieșire a companiei pe piețele mari ale UE și UEEA; promovarea reciprocă a mărfurilor competitive de specializare națională pe piețele naționale și cele de integrare, precum și pe piețele unor țări terțe; prioritatea strategiilor naționale de stimulare a creșterii circulației mărfurilor cu valoare adăugată înaltă ; stimularea dezvoltării și promovării proiectelor investiționale tehnologice și inovaționale; aprobarea tehnologiilor de stimulare a colaborării companiilor businessului mic și mijlociu în contextul restricțiilor externe (de sancțiuni) și încetinirii ritmului de creștere a comerțului mondial; instrumentele financiare respective, inclusiv structurile bancare, care pot fi create expres în acest scop.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?