TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Principalii indicatori ai pieței de telefonie fixă din Moldova au scăzut

Principalii indicatori ai pieței de telefonie fixă din Moldova au scăzut

În nouă luni ale anului 2019, principalii indicatori ai pieței de telefonie fixă din Moldova au scăzut, transmite Noi.md.


Despre acest lucru a anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), menționînd că în ianuarie-septembrie 2019 numărul abonaților acestor servicii a scăzut, comparativ cu sfîrșitul anului 2018, cu 27,6 mii (-2,5%) și au însumat 1 mil. 80,6 mii.


Volumul traficului de voce generat de utilizatorii serviciului s-a micșorat, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 135 mil. minute (-13,3%) și a alcătuit 880,9 mil. minute, iar volumul veniturilor în sectorul respectiv s-a diminuat cu 81,3 mil. lei (-19,3%) și a totalizat 341 mil. lei.


Drept rezultat al unei asemenea dinamici, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori a scăzut cu 0,3 puncte procentuale și a alcătuit 40,3%.


Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către cei 24 furnizori de servicii de telefonie fixă, în perioada de raportare, diminuarea numărului total de abonați a fost determinată de micșorarea bazei de abonați atât ai S.A. ”Moldtelecom”, cît și ai furnizorilor alternativi. Astfel, numărul abonaților Moldtelecom s-a diminuat cu 22,7 mii (-2,3%), alcătuind 967,8 mii, iar abonații furnizorilor alternativi au scăzut cu 4,9 mii (-4,1%), totalizînd 112,8 mii.


Conform ANRCETI, micșorarea volumului total de trafic voce a fost determinată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, traficul inițiat către rețelele internaționale a scăzut cu 33,1%, traficul în rețelele proprii s-a micșorat cu 15,5%, iar traficul către rețelele mobile s-a redus cu 10,2%.


În consecință, traficul mediu lunar de voce per abonat (MoU) s-a micșorat, comparativ cu perioada similară din 2018, cu 11,7% și a alcătuit 139 minute (2 ore 19 minute), iar durata medie a unui apel a fost de 2,4 minute.


Urmare a diminuării numărului de abonați și volumului total de venituri realizate pe piața de telefonie fixă, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a redus, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 16,7%, atingînd valoarea de 34,6 lei.


La 30 septembrie 2019, cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri – de 94,5% era deținută de SA”Moldtelecom”, iar cota cumulativă a celorlalți furnizori de telefonie fixă a însumat 5,5%.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load