X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Primul Forum al gazelor naturale, dedicat liberalizării pieței, se va desfășura la Chișinău

14 mai. 17:15   Economie
2882 0

Ministerul Energiei va organiza, în premieră, un forum de afaceri dedicat oportunităților deschise de liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Cu genericul “Forumul gazelor naturale: de la monopol la piață liberă”, evenimentul se va desfășura joi, 16 mai, începînd cu ora 9.30, la Madison Park.

Forumul este organizat cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, și Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România, și va pune la dispoziția participanților pieței informații relevante pentru a beneficia pe deplin de liberalizarea pieței gazelor.

Forumul va include patru paneluri ce vor aborda politicile energetice relevante procesului de integrare europeană; reformele de piață și integrarea piețelor; liberalizarea pieței gazelor naturale și modele de piață; dar și un business overview care să ofere viziuni pentru mediul de afaceri. În cadrul evenimentului vor fi prezentate informații actualizate despre piața gazelor naturale, inclusiv oportunități de networking cu participanții pieței gazelor: furnizori, consumatori, distribuitori, etc.

Evenimentul va aduna peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din Moldova și diverse țări din regiune, printre care OMV Petrom, Romgaz, GTSOU, DEPA Commercial S.A, GAZ-SYSTEM S.A și alții.


De menționat că piața gazelor naturale urmează a fi liberalizată, treptat, în conformitate cu prevederile Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor.

Astfel, începînd cu 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari din Moldova vor achiziționa gaze naturale doar pe piața liberă, la prețuri negociabile, iar din 1 ianuarie 2027 aceleași prevederi se vor aplica și întreprinderilor mijlocii. De asemenea, consumatorii casnici și instituțiile publice vor avea dreptul discreţionar de a alege între piața liberă și piața reglementată, statul asigurînd existența furnizorilor serviciului universal și de ultima opțiune, pentru securizarea livrărilor de gaze consumatorilor casnici.

În acest context, Forumul gazelor naturale își propune să reunească participanții pieței și întreprinderile din țară, pentru a oferi posibilitatea de interacțiune vizavi de oportunitățile legale pe piața gazelor naturale, dar și anticiparea noilor norme de piață, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

2
0
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав