Coronavirus stiri: 8125
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 900

Prețurile scăzute la mere încîntă consumatorii, dar îngrijorează grădinarii

2 sep. 2021,, 17:30   Economie
2328

De la sfîrșitul lunii iulie pînă la sfîrșitul lunii august 2021 în Moldova nivelul prețurilor medii cu ridicata la merele de vară nu a depășit 5-6 lei/ kg (0,28-0,34 dolari/ kg), micșorîndu-se periodic pînă la 4 lei/ kg (0,22 dolari/ kg). În iulie-august anul trecut, nivelul prețurilor pentru merele moldovenești a fost mai înalt - 6-12 lei/ kg (0,36-0,72 dolari/ kg).

După cum transmite EastFruit, potrivit experților din Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), prețurile mici la mere din recoltă de vară 2021 pe parcursul întregului sezon de vînzare sînt un semnal alarmant pentru fermierii din Moldova. Acesta denotă, pe de o parte, potențialul foarte scăzut al cererii efective pe piața internă, iar pe de altă parte, nivelul crescînd al concurenței pentru mărul moldovenesc timpuriu pe piața rusă din partea produselor locale și a celor importate (Asia Centrală, Iran, Turcia). Mai mult, este foarte posibil ca cererea scăzută și prețurile de cumpărare scăzute „prin inerție” să afecteze și merele de toamnă, cel puțin în septembrie.

Șefii întreprinderilor horticole individuale și ale cooperativelor antreprenoriale, la rîndul lor, susțin că primesc de la exportatori cereri (deși izolate) de procurare a merelor timpurii de toamnă, din grupul „Gala” și „Golden, la un preț relativ ridicat - 10 lei/ kg (0,56 dolari/ kg). Pentru comparație, în septembrie anul trecut, sezonul de vînzare pentru aceste soiuri de mere a început de la 7-8 lei/ kg (0,42-0,48 dolari/kg). Cu toate acestea, trebuie remarcat în special faptul că anul curent la sfîrșitul primei săptămîni a lunii septembrie, cînd grădinarii din unele regiuni vor începe să culeagă mere Gala și Golden, comercianții intenționează să cumpere la prețul indicat fructe de cea mai înaltă calitate, calibru 70 mm sau mai mult, în containere europene.

Între timp, potrivit reprezentanților organizațiilor de fermieri, deși recolta de mere din 2021 în Moldova este relativ mare - conform previziunilor anunțate anterior, cel puțin 600 de mii de tone - calitatea fructelor într-un număr mare de livezi este evaluată ca fiind „medie”. Datorită precipitațiilor estivale cu grindină și a igienei insuficient de eficiente, pe plantațiile de mere s-au răspîndit bolile (crusta). Adică, se poate presupune că la începutul toamnei pe piața moldovenească vor exista multe oferte de mere de o asemenea calitate, care este puțin probabil să se potrivească pentru export.

În plus, potrivit operatorilor pieței de fructe și legume, multe ferme horticole aspiră la vînzări active de mere „din grădină”, conform scenariului de anul trecut. Cu toate acestea, anul acesta, cel mai probabil, comercianții nu se vor grăbi să cumpere mere. Prin urmare, pentru grădinarii care nu au o infrastructură post-recoltare, soluția potrivită ar fi închirierea instalațiilor frigorifice și depozitarea merelor sortate de cea mai bună calitate.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав