Incendii stiri: 684
Cazul Șor stiri: 579
Preşedintele stiri: 3723

Prețurile produselor alimentare au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

2 iun. 19:45   Economie
2542 0

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

În luna mai, acest indice a scăzut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie. Organizația publică lunar Indicele prețurilor la alimente, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie radiomoldova.md

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai datorită unor diminuări semnificative în ceea ce privește prețurile uleiurilor vegetale, cerealelor și lactatelor, care au anulat majorările de prețuri la zahăr și carne, a precizat în noul său raport, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Potrivit agenției cu sediul la Roma, scăderea din luna mai s-a datorat în principal diminuării cu 8,7% a prețurilor la uleiurile vegetale. În prezent prețurile la aceste produse sînt, în medie, cu aproximativ 50 la sută sub cel atins în urmă cu un an. De asemenea, prețul cerealelor a scăzut cu 4,8% comparativ cu luna aprilie, grație unui declin de aproximativ 10 la sută la porumb, ca urmare a unor prognoze favorabile de producție dar și unei cereri reduse de import.

Prețurile la grîu au scăzut și ele cu 3,5%, datorită livrărilor solide dar și a prelungirii acordului internațional privind exporturile Ucrainei via porturile de la Marea Neagră.


Pe de altă parte, prețul mondial al zahărului calculat de FAO a crescut pentru a patra lună consecutiv, cu un avans de 5,5% față de luna aprilie, și a ajuns la un nivel care este cu aproape 31% peste cel înregistrat în urmă cu un an.

Potrivit FAO, scumpirea zahărului reflectă livrările globale limitate și impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr din următorul sezon.

Separat, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, a dat vineri publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să fie de 2,8 miliarde de tone, în creștere cu un % comparativ cea de anul trecut. Asta din motiv că sînt preconizate majorări de producție la porumb, orez și sorg, în timp ce recolta de grîu și orz ar putea să fie mai scăzută față de cele din 2022.

1
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?