X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Prețurile petrolului sînt în scădere

15 noi. 2022,, 13:00   Economie
1714 0

Prețurile petrolului au scăzut marți, 15 noiembrie, pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19 în China, ridicînd temerile privind un consum mai scăzut de combustibil de către cel mai mare importator de țiței din lume și după ce OPEC și-a redus previziunile privind cererea globală pentru 2022, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au scăzut cu 0,3%, pînă la 92,87 dolari pe baril, după ce luni au scăzut cu 3%. Petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 0,6%, pînă la 85,37 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 3,5% în sesiunea precedentă.

În timp ce investitorii au salutat anunțurile Chinei săptămîna trecută că va reduce impactul unei politici stricte de zero COVID pentru a stimula activitatea economică și cererea de energie, analiștii au spus că blocajele și creșterea cazurilor rămîn un risc esențial.

„Extinderea blocajelor în zonele dens populate ale Chinei reduce mobilitatea și cererea de petrol chiar mai mult decît activitatea economică”, a declarat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

Creșterea producției industriale a țării a încetinit, vînzările cu amănuntul au scăzut, iar imobiliarele au scăzut în continuare în octombrie, cel mai recent semn că cea de-a doua cea mai mare economie a lumii își pierde avînt în timp ce se luptă cu restricțiile prelungite legate de COVID și cu o scădere a pieței imobiliare.


Între timp, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a redus previziunile privind creșterea cererii globale de petrol pentru 2022 pentru a cincea oară din aprilie, invocînd preocupări economice tot mai mari, inclusiv inflația ridicată și creșterea ratelor dobînzilor.

Vine după ce Fondul Monetar Internațional a declarat duminică că perspectivele economice globale sînt mai sumbre decît prognozele luna trecută, invocînd o înrăutățire constantă a sondajului managerilor de achiziții în ultimele luni.

"Piața ignoră în prezent riscurile de aprovizionare care se profilează, în ciuda așteptărilor că cea mai recentă scădere a cererii ar putea afecta producția de petrol a OPEC”, au spus analiștii ANZ Research, referindu-se la sancțiunile iminente ale Uniunii Europene asupra exporturilor de petrol rusești.

Un embargo al UE asupra petrolului rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia este programat să înceapă pe 5 decembrie. Interdicția va fi urmată de o oprire a importurilor de produse petroliere în februarie.

Reamintim că în octombrie OPEC și-a ridicat previziunile privind cererea mondială de petrol pe termen mediu și lung. În previziunile sale anuale, organizația a spus că sînt necesare investiții de 12,1 trilioane de dolari pentru a satisface această cerere, în ciuda tranziției energetice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?