Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Prețurile petrolului, în creștere

5 dec. 2022,, 12:30   Economie
1742 0

Prețurile petrolului au crescut luni, 5 decembrie, cu 2%, după ce țările OPEC+ și-au menținut obiectivele de producție la nivelul de dinainte de embargoul Uniunii Europene și plafonarea prețului petrolului rusesc, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 0,8%, pînă la 86,29 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,9%, pînă la 80,68 dolari pe baril.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia (OPEC+), au convenit duminică să respecte planul lor din octombrie de a reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi din noiembrie pînă în 2023.

Analiștii spun că decizia OPEC+ era așteptată în timp ce marii producători așteaptă să vadă impactul interdicției UE de import și al plafonului de preț al G7 de 60 USD/bbl asupra petrolului rusesc offshore. În același timp, Rusia amenință că va reduce livrările oricărei țări care aderă la acest acord.

„În timp ce producția OPEC a rămas stabilă în weekend, mă aștept că vor continua să echilibreze piața”, a declarat Baden Moore, șeful departamentului de cercetare a mărfurilor la Banca Națională a Australiei.


Uniunea Europeană va trebui să înlocuiască petrolul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, Africa de Vest și SUA, ceea ce ar trebui să scadă prețurile petrolului, cel puțin pe termen scurt, a declarat vicepreședintele Wood Mackenzie Anne-Louise Hittle.

„Prețurile sînt în prezent în scădere din cauza așteptărilor unei creșteri lente a cererii, în ciuda interdicției UE asupra importurilor de petrol rusești și a plafonului de preț al G7. Ajustarea interdicției UE și a plafonului de preț este probabil să susțină temporar prețurile”, a spus Hittle.

Un factor cheie al cererii este politica Chinei privind COVID-19, dar aceasta pare acum să se relaxeze după ce au avut loc proteste în mai multe orașe, inclusiv Beijing și Shanghai, ușurînd restricțiile în diferite grade.

Hittle a adăugat că embargoul UE asupra produselor petroliere rusești, altele decît țițeiul, din 5 februarie, ar trebui să susțină cererea de țiței în primul trimestru al anului 2023, deoarece piața nu are motorină și păcură.

Vă amintim că țările G7 și Australia au aderat la Uniunea Europeană în stabilirea limitei de preț pentru petrolul rusesc la nivel de 60 de dolari pe baril.

0
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?