Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Prețurile mondiale ale petrolului sînt în scădere

30 ian. 2023,, 12:13   Economie
1972 0

Prețurile petrolului au scăzut luni, 30 ianuarie, deoarece producătorii globali vor menține probabil producția neschimbată în timpul reuniunii OPEC+ din această săptămînă.

Investitorii sînt, de asemenea, precauți înaintea reuniunii Rezervei Federale din SUA, care ar putea provoca instabilitatea pieței, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au scăzut cu 0,2%, pînă la 86,46 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 0,1%, pînă la 79,57 dolari pe baril.

Miniștrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații, inclusiv Rusia, cunoscută în mod colectiv sub numele de OPEC+, este puțin probabil să își schimbe politica actuală de producție de petrol atunci cînd se vor reuni pe 1 februarie.

Cu toate acestea, semnele de creștere a exporturilor de țiței din porturile baltice rusești la începutul lunii februarie au făcut ca Brent și WTI să marcheze primul lor declin săptămînal în trei săptămîni.


„Nu se așteaptă să fie anunțată nicio modificare a rezultatelor OPEC+ în cadrul reuniunii de săptămîna aceasta și ne așteptăm ca comentariile Fed cu privire la perspective să fie un factor cheie în perspectivele pe termen scurt”, au spus analiștii Băncii Naționale a Australiei.

Înainte de reuniunea de politică a Rezervei Federale programată pentru 31 ianuarie-1 februarie, piața se așteaptă, în general, ca banca centrală a SUA să-și reducă majorarea ratelor la 25 de puncte de bază (bps) de la 50 de puncte de bază anunțate în decembrie, ceea ce ar putea atenua temerile legate de o economie economică. încetinire care ar reduce cererea de combustibil la cel mai mare consumator de petrol din lume.

Prețurile petrolului au crescut mai devreme pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu în urma unui atac cu drone asupra producției de petrol a Iranului și după ce China, cel mai mare importator mondial de țiței, a promis în weekend că va ajuta la recuperarea consumului, ceea ce va susține cererea de combustibil.

„Nu este încă pe deplin clar ce se întîmplă în Iran, dar orice escaladare acolo ar putea perturba fluxul de țiței”, a declarat Stefano Grasso, manager senior de portofoliu la 8VantEdge din Singapore.

Există Rusia pe partea ofertei și China pe partea cererii, a spus el, care ar putea fluctua cu peste 1 milion de barili pe zi peste sau sub așteptări.
„China pare să fi surprins piața cu cît de repede iese din COVID zero, în timp ce Rusia a surprins piața cu rezistența volumelor de export, în ciuda sancțiunilor”, a spus el.

China își reia activitatea săptămîna aceasta după vacanțele de Anul Nou Lunar. Numărul de pasageri care călătoresc înainte de sărbători a depășit nivelul ultimilor doi ani, dar este încă sub nivelul din 2019, au spus analiștii Citi, citînd date de la Departamentul Transporturi.

„Recuperarea traficului internațional în general rămîne treptată, cu cifre de la înaltă la scăzută pînă la nivelurile din 2019 și ne așteptăm la o redresare suplimentară atunci cînd călătoriile în grup vor relua pe 6 februarie”, a spus Citi într-o notă.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?