Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Prețurile mondiale ale petrolului cresc

7 feb. 2023,, 12:30   Economie
1701 0

Prețurile petrolului de marți, 7 februarie, cresc pentru a doua sesiune consecutivă pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa aprovizionării după închiderea unui terminal major de export după cutremurul din Turcia, informează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,01%, pînă la 81,81 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate au crescut cu 1,11%, pînă la 74,93 dolari pe baril.

„Prețurile țițeiului sînt în creștere, așteptîndu-se că redresarea Chinei va continua, precum și întreruperile aprovizionării din cauza cutremurului devastator din Turcia”, a declarat Edward Moya, analist la OANDA.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) se așteaptă ca jumătate din creșterea cererii globale de petrol din acest an să vină din China, a declarat duminică șeful agenției, adăugînd că cererea de combustibil pentru avioane este în creștere.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a majorat prețul petrolului său emblematic pentru cumpărătorii asiatici pentru prima dată în șase luni, pe fondul așteptărilor privind o revenire a cererii de petrol, în special din China.


Operațiunile de la terminalul de export de petrol de 1 milion de barili pe zi al Turciei din Ceyhan au fost oprite în urma unui cutremur major în regiune. Terminalul, prin care petrolul azer este exportat pe piețele internaționale, va fi închis în perioada 6-8 februarie.

Daniel Hines, strateg senior pe mărfuri la ANZ Bank din Sydney, a subliniat, de asemenea, că închiderea cu 535.000 de barili a zăcămîntului de petrol Johan Sverdrup din regiunea norvegiană a Mării Nordului este un factor major al creșterii prețurilor.

Piețele petroliere vor urmări îndeaproape discursul președintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, miercuri, au spus analiștii. Creșterea ratelor dobînzilor întărește de obicei dolarul, ceea ce ar putea face petrolul mai scump pentru cumpărătorii din afara SUA.

„Recuperarea prețului petrolului pare mai degrabă o mișcare prudentă înaintea discursului de mîine al Fed Powell, cînd președintele Fed ar putea oferi mai multe indicii despre calea viitoare a majorării ratelor”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?