X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Prețurile mondiale ale petrolului au continuat să scadă

15 feb. 2023,, 12:30   Economie
2705 0

Prețurile petrolului au continuat să scadă miercuri, 15 februarie, deoarece o creștere mult mai mare decît se aștepta a stocurilor de țiței din SUA și așteptările privind creșterea ulterioară a ratei dobînzii au stîrnit îngrijorări cu privire la perspectiva unei cereri mai scăzute de combustibil și a unei încetiniri economice, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au scăzut cu 0,8%, pînă la 84,86 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe petrol american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,9%, pînă la 78,38 dolari.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproximativ 10,5 milioane de barili în săptămîna încheiată pe 10 februarie, potrivit surselor Institutului American de Petrol (API).

„Datele API exercită o presiune din ce în ce mai mare pe piața petrolului, deoarece aceasta marchează a opta săptămînă de creștere a stocurilor... Cererea lentă de pe piața americană va continua să împingă prețurile petrolului în scădere pe termen scurt”, declară analiștii de la Haitong Futures.

Între timp, un purtător de cuvînt al Rezervei Federale a declarat că banca centrală a SUA va trebui să continue să majoreze treptat ratele dobînzilor pentru a învinge inflația, după ce datele au arătat că prețurile de consum din SUA au accelerat creșterea în ianuarie.


„Acum ne așteptăm ca FOMC să-și extindă înăsprirea în al doilea trimestru și ne așteptăm la o creștere a ratei de 25 pb”, notează analiștii.

De asemenea, a influențat prețurile țițeiului și anunțul Departamentului pentru Energie al SUA în această săptămînă că va vinde 26 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică națională, deja la cel mai scăzut nivel din aproximativ patru decenii.

Prețurile au primit sprijin din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care și-a ridicat previziunile privind creșterea cererii globale de petrol în 2023, în prima sa revizuire ascendentă în cîteva luni, din cauza deschiderii Chinei și a redus previziunile de aprovizionare pentru marii producători, care nu fac parte din OPEC, ceea ce indică o înăsprire a pieței.

Cererea globală de petrol va crește cu 2,32 milioane bpd, sau 2,3%, în acest an, a spus OPEC, ridicîndu-și prognoza cu 100.000 bpd din februarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?