Prețurile la electricitate, cărbune și gaze au crescut cel mai mult anul trecut

4 iul. 14:30   Economie
2382 0

Anul trecut, cel mai mult au crescut prețurile la electricitate, cărbuni, gaze naturale, transportul de pasageri, dar și la fructe, legume și materialele de construcție, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).

În anul 2022, veniturile lunare ale populației au constituit, în medie, 4252 de lei de persoană, în creștere cu 21% față de anul precedent. Veniturile persoanelor de la oraș au fost mai mari în medie cu 1826 de lei, sau de 1,5 ori comparativ cu cele din mediul rural, arată datele BNS.

Anul trecut, principala sursă de venit a populației a fost salariul, care reprezintă 50%, urmat prestațiile sociale, 20 la stută. Totodată, 12% din veniturile moldovenilor au fost asigurate de transferurile din afara țării, transmite Noi.md.

În gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare pentru o persoană sînt de 1,7 ori mai mari decît în cele în care sînt 5 și mai multe persoane. Totodată, familiile numeroase alocă cei mai mulți bani pentru alimente.

BNS precizează despre mărfurile și serviciile care s-au scumpit cel mai mult în anul 2022 cumulativ, de la începutul anului. Astfel, cu peste 200% au crescut prețurile la electricitate, cărbune, brichete și peleți din biomasă.


Cu aproximativ 60% a fost majorat prețul la ouă, legume și zahăr. Totodată, prețul fructelor s-a majorat cu aproximativ 50 la sută, iar la pîinea din făină de grîu a crescut cu 30%.

0
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?