Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Prețurile gazelor în Europa au scăzut brusc

16 ian. 2023,, 17:15   Economie
2844 0

Luni, 16 ianuarie, prețurile acțiunilor la gaz în Europa au continuat să scadă în ultimele luni, scăzînd brusc sub 650 de dolari per mia de metri cubi.

Acest lucru este dovedit de datele ICE ale Bursei de Valori din Londra.

Contractele futures din februarie pentru contractele de la cel mai mare hub din Europa TTF pierd mai mult de zece procente pe fondul rezervelor record de combustibil în depozitele subterane (81,7% umplute la 14 ianuarie) și a unei producții eoliene semnificative.

Începînd cu ora 14:00, ora Moscovei, prețul a scăzut la 639 USD per mia de metri cubi. Este mai ieftin decît acum un an, cînd Rusia era cel mai mare furnizor de combustibil pentru Europa.

La sfîrșitul anului, exporturile de gaze din conducte către țările din afara CSI au scăzut de 1,5 ori, la 100,9 miliarde de metri cubi pe an, chiar și ținînd cont de creșterea livrărilor către China cu cinci miliarde de metri cubi. Experții se așteaptă ca în 2023 livrările să fie reduse cu încă o treime, anume pe seama țărilor europene.


În prezent, Europa continuă negocierile cu furnizorii alternativi pentru a reduce costul combustibilului. Pe lîngă Qatar, Statele Unite se oferă să furnizeze volumul necesar continentului european pe bază de contracte pe termen lung.

Toby Rice, CEO al EQT, cea mai mare companie americană de gaze din SUA, a indicat că la semnarea acordurilor, prețurile ar putea fi coborîte la 380 de dolari per mia de metri cubi, ceea ce este comparabil cu prețurile Gazprom dinainte de criză.

5
0
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?