X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Prețurile gazelor în Europa au scăzut

13 feb. 2023,, 13:45   Economie
3914 0

Prețurile gazelor în Europa au început noua săptămînă cu o scădere.

Contractele futures din martie conform indicelui celui mai mare hub european TTF scad la patru procente, întărindu-se sub 600 USD per mia de metri cubi.

Cel puțin, au ajuns la 570 de dolari per mia de metri cubi, potrivit bursei ICE din Londra.

Începînd cu ora 13:00, ora Moscovei, costul combustibilului a fost ajustat la 578 USD per mia de metri cubi. Acesta este de șase ori mai mic decît maximul înregistrat în septembrie anul trecut.

Motivul scăderii prețurilor a fost rezervele record de gaze în depozitele subterane, vremea caldă, producția mare a parcurilor eoliene, politicile de austeritate și aprovizionarea stabilă cu gaz natural lichefiat (GNL).


Scăderea dependenței de Rusia are și un impact. Realizarea amenințării de încetare a livrărilor Gazprom a redus semnificativ componenta speculativă a prețurilor gazelor.

Anterior, șeful fondului speculativ Andurand Capital, Pierre Andurand, a declarat că Rusia a pierdut deja războiul energetic cu Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, țările europene au învățat să se descurce fără resursele energetice rusești, iar Moscova va rămîne fără cel mai mare cumpărător din vremea sovietică. În același timp, nu are unde să-și redirecționeze gazul; construcția gazoductelor de același volum în Asia va dura cel puțin zece ani.

6
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?