Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Prețurile gazelor în Europa au scăzut

6 sep. 2022,, 15:00   Economie
2977 0

Prețul futures pe gaz pentru livrarea în octombrie pe hub-ul TTF a scăzut sub 2.240 USD per mia de metri cubi, pierzînd cu 13% față de încheierea precedentă a tranzacționării, potrivit datelor de la bursa ICE din Londra.

La cel mai scăzut punct, costul gazului a scăzut la 2.239,6 USD per mia de metri cubi. Începînd cu ora 11:15, ora Moscovei, declinul a încetinit, contractele futures se tranzacționau la 2.302 USD per mia de metri cubi (minus 10 la sută).

În același timp, pe 5 septembrie, prețul gazului în Europa a evoluat brusc cu 35 la sută și a depășit 3.000 de dolari la mia de metri cubi. Prețurile combustibililor au crescut pe fondul închiderii Nord Stream, principala rută de export de gaze din Rusia către Europa. În Europa, decizia de a nu relua funcționarea Nord Stream din cauza defecțiunilor echipamentelor a fost considerată „cinism”, iar șeful serviciului de presă al Comisiei Europene, Eric Mamer, a numit Moscova un partener nesigur în acest sens. În legătură cu comportamentul Gazprom, experții din statele membre UE vor discuta despre introducerea unui „plafon” la prețurile la gazul rusesc.

În așteptarea iernii, Uniunea Europeană (UE) și-a umplut instalațiile de depozitare subterană (UGS) cu gaz pînă la 80%, cu două luni înainte de termen. Anterior, țările UE s-au angajat să umple UGS cu cel puțin 80% pînă la 1 noiembrie și 90% în toate sezoanele de încălzire ulterioare. Datele GIE din 29 august arată că rezervele de gaze din regiune au crescut la 80,17 la sută, un volum cu 0,6 puncte procentuale mai mare decît media la acea dată în ultimii cinci ani. Germania și-a atins obiectivul național și mai ambițios de umplere cu 85% a instalațiilor UGS.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?