X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Prețurile gazelor în Europa au crescut

14 noi. 2022,, 17:15   Economie
2454 2

În timpul tranzacționării din 14 noiembrie, contractele futures pe gaze pe indicele hub-ului TTF au crescut cu 11,8 la sută, la aproape 1.200 USD per mia de metri cubi în punctul de vîrf.

Acest lucru este dovedit de datele ICE ale Bursei de Valori din Londra.

La deschiderea sesiunii, gazul a fost tranzacționat la un preț de 1.065 USD per mia de metri cubi, adăugînd aproximativ două procente față de închiderea zilei precedente. La momentul redactării acestui articol, prețurile au ajuns la 1188 de dolari per mia de metri cubi.

În același timp, costul combustibilului este încă de cîteva ori mai mic decît valorile de vîrf din august, cînd prețurile au urcat la 3.801 USD per mia de metri cubi (la rata actuală). În ultima lună de vară, prețul mediu de decontare al gazului în Europa a crescut brusc pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările prin Nord Stream. Cu toate acestea, în toamnă, în ciuda închiderii totale a gazoductului, cotațiile au început să scadă.

Această tendință se explică prin faptul că țările europene au umplute aproape în totalitate instalațiile de stocare a gazelor, crescînd oferta de gaze naturale lichefiate. În plus, din cauza vremii calde, cererea de combustibil a scăzut brusc, iar Europa a reușit să reducă semnificativ consumul de gaze în octombrie. Cererea totală de gaze a scăzut cu 22 la sută de la an la an, gospodăriile și clienții industriali comerciali și micii avînd cea mai mare contribuție.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?