Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Prețul petrolului scade la începutul săptămînii

11 iul. 2022,, 12:00   Economie
3026 0

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 1 dolar luni, 11 iulie, eliminînd unele progrese din sesiunea anterioară. Preocupările cu privire la o recesiune și restricțiile cererii în China din cauza COVID-19 au depășit preocupările în curs privind o penurie de aprovizionare, transmite RBC-Ucraina cu referire la agenția Reuters.

Contractele Futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 0,8%, pînă la 106,20 dolari pe baril. Futures pentru țițeiul american WTI au scăzut cu 1%, pînă la 103,75 USD.

Temeri de recesiune

Ambele contracte au înregistrat o scădere săptămînală săptămîna trecută, deoarece pe piață a predominat îngrijorarea că creșterea ratelor dobînzilor pentru a reduce inflația ar declanșa o recesiune și ar reduce cererea de petrol.

„Pozițiile de cumpărare netă în contracte futures pe petrol WTI sînt în prezent la cel mai scăzut nivel din martie 2020, cînd cererea s-a prăbușit pe fondul izbucnirii inițiale de COVID-19. Acest lucru se întîmplă în ciuda semnelor continue de tensiune”, au spus analiștii ANZ Research.
Datele din 10 iulie privind cazurile de COVID-19 în China au arătat o creștere față de ziua precedentă. Rămîn îngrijorările cu privire la posibilitatea unor blocări mai largi după ce a fost descoperită o nouă subvarianță Omicron în Shanghai.


Oprirea Nord Stream


Pe partea ofertei, piața este încă îngrijorată de planurile țărilor occidentale de a limita prețul petrolului rusesc.

Un alt factor cheie la care comercianții vor fi atenți este revizia tehnică a gazoductului Nord Stream 1, care aduce gaz rusesc în Germania, care urmează să fie programată în perioada 11-21 iulie. Guvernele, piețele și companiile sînt îngrijorate de faptul că oprirea ar putea fi prelungită din cauza operațiunii militare ruse în Ucraina.

„Marea problemă pentru piețe în acest moment – uitați titlurile despre COVID și Biden – va fi dacă Nord Stream revine”, a spus Stephen Innes, partener director la SPI Asset Management.

Dacă conducta nu repornește așa cum era programat pe 22 iulie, a spus el, acest lucru ar putea duce la o scădere a cererii de gaze în Europa, declanșînd o recesiune economică și ducînd la scăderea cererii de petrol și la stagflație.

De asemenea, rămîn întrebări cu privire la cît timp va curge țițeiul din Kazahstan prin Consorțiul d Conducte Caspic (CPC).

Livrările sînt încă în desfășurare prin conducta, care transportă aproximativ 1% din petrolul mondial, chiar și după ce un tribunal rus a ordonat oprirea sa, săptămîna trecută.

Reamintim, tranzacțiile de săptămîna trecută au fost marcate de vînzări intense pe 5 iulie, WTI scăzînd cu 8% și Brent cu 9%. Scăderea de 10,73 dolari a lui Brent a fost a treia ca mărime pentru acel contract de la începutul tranzacționării în 1988.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?