Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Prețul petrolului, în creștere

16 feb. 2023,, 12:15   Economie
1959 0

Prețurile petrolului au crescut joi, 16 februarie, deoarece speranțele pentru o redresare robustă a cererii de carburanți în China, cel mai mare consumator de petrol din lume, au compensat pierderile de la un dolar mai puternic și o creștere puternică a stocurilor de țiței din SUA,relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 0,5%, până la 85,80 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,6%, până la 79,07 dolari pe baril.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a declarat că cererea de petrol va crește cu 2 milioane bpd în 2023, cu 100.000 bpd față de prognoza de luna trecută, până la un record de 101,9 milioane bpd, în timp ce China va avea o creștere de 900.000 bpd.

China va reprezenta aproape jumătate din creșterea cererii de petrol în 2023, după ce restricțiile COVID-19 vor fi relaxate, potrivit agenției cu sediul la Paris.

Dolarul american, care de obicei se mișcă invers cu prețul petrolului, a crescut pe baza datelor optimiste ale vânzărilor cu amănuntul din SUA.


„Se așteaptă ca prețurile petrolului să fluctueze într-un interval strâns din cauza dinamicii divergente a cererii și ofertei”, a declarat expertul independent de piață Sugandha Sachdeva.

Creșterea constantă a producției din SUA și a stocurilor în creștere, alături de un dolar american mai puternic, acționează ca o frânare asupra prețului petrolului, a spus el. Cu toate acestea, informațiile despre o redresare puternică a cererii din China și perspectiva unei reduceri a producției în Rusia împing prețurile petrolului, a adăugat Sachdeva.

AIE a spus că până la sfârșitul primului trimestru, producția de petrol în valoare de aproximativ 1 milion de barili pe zi în Rusia va fi oprită după impunerea unei interdicții europene a importurilor pe mare și a sancțiunilor internaționale pentru limitarea prețurilor.

Analiștii de la Commonwealth Bank au remarcat că OPEC+ nu va încerca să crească producția pentru a compensa producția mai scăzută din Rusia. Aceasta înseamnă că SUA și alți producători non-OPEC vor trebui să crească producția nu numai pentru a compensa producția mai mică din Rusia, ci și pentru a face față oricărei creșteri suplimentare a cererii globale de petrol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?