X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Prețul petrolului este în continuă creștere, la nivel mondial

6 iul. 2021,, 20:30   Economie
3671 0

Preţul petrolului a depăşit nivelul de 75 de dolari pe baril după ce OPEC şi aliaţii săi nu au putut ajunge săptămîna trecută la o înţelegere cu privire la politica de producţie a grupului, într-un moment în care tensiunile dintre Arabia Saudită şi Emiratele Araba Unite continuă să crească, transmite CNBC.

Preţul ţiţeiului înregistrează tot mai multă volatilitate după creşterile puternice din ultima perioadă, scăzînd uşor luni, 5 iulie. Contractele futures pentru petrolul Brent au raportat astăzi un declin de 0,11% la 75,09 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe West Texas Intermediate au scăzut cu 0,13% la 75,06 dolari pe baril.

Grupul format din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, OPEC+, se va întîlni din nou astăzi după ce a eşuat de două ori să obţină un acord săptămîna trecută.

În lipsa unei înţelegeri, preţul petrolului ar putea creşte din ce în ce mai mult şi, în consecinţă, ar ameninţa fragila recuperare a economiei mondiale.

Emiratele Arabe Unite au blocat pactul pentru a mări producţia de petrol şi pentru a extinde termenul de expirare al actualului acord de producţie al grupului către sfîrşitul lui 2021. EAU au declarat că extinderea este condiţionată de revizuirea aşa-zisei linii de bază, care determină cantitatea de ţiţei pe care o poate pompa o ţară.


Preţul petrolului s-a majorat cu peste 45% în primele şase luni ale anului, cererea crescînd pe măsură ce economiile au continuat să se redeschidă.

EAU – vechi aliat al Arabiei Saudite, liderul OPEC – s-a poziţionat de două ori împotriva acordului, care presupune o înţelegere de creştere graduală a producţiei de petrol, extinzînd în acelaşi timp durata amplelor reduceri stabilite de grup în 2021.

Pentru a face faţă nivelului mic de cerere de anul trecut, generat de restricţiile de circulaţie din timpul pandemiei, OPEC+ a decis să limiteze producţia cu aproape 10 milioane de barili pe zi din mai 2020 pînă în aprilie 2022.

În timpul întîlnirii de săptămîna trecută, Rusia a propus extinderea perioadei de reduceri pînă a sfîrşitul lui 2022, potrivit Reuters. Rusia şi Arabia Saudită au ajuns deja la un acord preliminar care ar creşte oferta cu 400.000 de barili pe zi din august pînă în decembrie 2021.

Dacă OPEC+ nu reuşeşte să obţină o înţelegere unanimă, preţurile ar creşte masiv în viitorul apropiat. Astfel, noile preţuri ale petrolului ar putea distruge la un moment dat creşterea nivelului de cerere şi ar îngreuna recuperarea mai multor economii la nivel mondial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?