Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Prețul petrolului crește pentru a treia zi consecutiv: care este motivul

28 iun. 11:30   Economie
2271

Prețurile petrolului de marți, 28 iunie, cresc pentru a treia zi consecutiv, deoarece principalii producători Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite este puțin probabil să reușească să crească semnificativ producția. Tulburările politice din Libia și Ecuador au exacerbat îngrijorările cu privire la restricțiile suplimentare de aprovizionare, notează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 1,1%, pînă la 116,35 dolari pe baril, adăugînd un cîștig de 1,7% în sesiunea precedentă. Contractele futures WTI din SUA au crescut cu 1% la 110,7 USD, în creștere cu 1,8% în sesiunea precedentă.

Deficitul aprovizionării

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită sînt considerate singurele două țări din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitate de rezervă de a compensa livrările pierdute din Rusia și producția slabă din alte țări membre.

„Piața a fost susținută de o serie de știri privind deficitul de aprovizionare. Se spune că doi producători importanți, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, se află la limitele de capacitate pe termen scurt sau foarte aproape de acestea”, susține Tobin Ghori, analist de mărfuri la Commonwealth Bank.
Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suheil al-Mazroui, a declarat luni că Emiratele Arabe Unite produc aproape capacitatea maximă pe baza cotei sale de 3,168 milioane bpd, în baza unui acord cu OPEC+.


Comentariile sale au confirmat cuvintele președintelui francez Emmanuel Macron, care i-a spus președintelui american Joe Biden, în marginea reuniunii G-7, că Emiratele Arabe Unite operează la capacitate maximă și că Arabia Saudită ar putea crește producția cu doar 150.000 de barili pe zi, mult sub rezerva indicată – capacitate de aproximativ 2 milioane de barili pe zi.

De asemenea, analiştii au avertizat că tulburările politice din Ecuador şi Libia ar putea duce la noi restricţii de aprovizionare.
Acești factori evidențiază deficitul pieței care a dus la o redresare în această săptămînă, contracarînd temerile de recesiune care au afectat prețurile în ultimele două săptămîni.

Dar analiștii de la Haitong Futures spun că sentimentul pieței rămîne volatil, deoarece comercianții așteaptă îndrumări mai clare cu privire la următoarea mișcare și factorii geopolitici.

Restricții asupra petrolului rusesc

Liderii G7 discută despre un potențial plafon al prețurilor petrolului rusesc care ar afecta bugetul președintelui Vladimir Putin și, de asemenea, să scadă prețurile la energie.

Purtătorul de cuvînt al prezidențial francez a cerut, de asemenea, puterilor mondiale să exploreze toate opțiunile pentru a reduce presiunea Rusiei asupra aprovizionării cu energie, ceea ce a dus la o creștere bruscă a prețurilor, inclusiv la negocieri cu țări producătoare precum Iran și Venezuela.
Reamintim că prețurile petrolului au continuat să crească pe 27 iunie, deoarece ar putea fi luate măsuri împotriva exporturilor rusești de petrol și gaze la o întîlnire a liderilor țărilor celor șapte mari (G7) din Germania.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав