X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Prețul petrolului crește

12 ian. 2023,, 11:45   Economie
2393 0

Prețurile petrolului au crescut joi, bazîndu-se pe cîștigurile din sesiunea anterioară, pe măsură ce perspectiva cererii Chinei s-a îmbunătățit, deși cîștigurile au fost plafonate înaintea viitoarelor date privind inflația din SUA, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reutes.

Țițeiul Brent a crescut cu 0,2%, pînă la 82,83 dolari pe baril, în timp ce US West Texas Intermediate a crescut, de asemenea, cu 0,2%, pînă la 77,54 dolari pe baril.

Ambele contracte au crescut cu 3% în sesiunea de miercuri, stimulate de speranța unei perspective îmbunătățite pentru economia globală și de îngrijorările cu privire la impactul sancțiunilor asupra producției de petrol din Rusia.

„China acumulează stocuri de țiței înainte de sărbătoarea de Anul Nou Lunar, deoarece perspectivele cererii s-au îmbunătățit pe fondul unei inversări a politicii sale privind COVID”, a declarat Tina Tang, analist la CMC Markets.

Cel mai mare importator de petrol China își redeschide economia după ce a ridicat restricțiile stricte legate de COVID-19, ridicînd optimismul pentru creșterea cererii de combustibil în 2023.


Producția industrială este de așteptat să crească cu 3,6% în 2022 față de anul precedent, a declarat Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației, în ciuda întreruperilor de producție și logistică din cauza restricțiilor legate de COVID-19.

„Există optimism continuu pe piața petrolului, alimentat de deschiderea Chinei, iar pe măsură ce Anul Nou chinezesc se apropie, intensificarea călătoriilor ar trebui să susțină cererea de benzină și combustibil pentru avioane”, a declarat Serena Huang, șefa analizei APAC la Vortexa.

Cu toate acestea, datele viitoare privind inflația din SUA sînt un factor de risc cheie pentru petrol, a adăugat Tang de la CMC Market. Acest lucru îi obligă pe comercianți să fie precauți înainte de publicarea datelor de joi.

Economiștii se așteaptă ca creșterea prețurilor de consum de bază din SUA să încetinească la 5,7% față de an în decembrie, de la 6% cu o lună mai devreme. Inflația totală pe o bază lunară este la zero.

În plus, piața se pregătește pentru restricții suplimentare care vizează vînzarea produselor petroliere rusești, care vor intra în vigoare în februarie, întrucît Uniunea Europeană (UE) continuă să lucreze la noi sancțiuni împotriva Moscovei în legătură cu invazia Ucrainei.

Administrația SUA pentru Informații Energetice a declarat că viitoarea interdicție a UE asupra importurilor offshore de produse petroliere din Rusia, pe 5 februarie, ar putea fi mai dăunătoare decît interzicerea UE privind importurile offshore de țiței din Rusia, introdusă în decembrie.

Pe 5 decembrie a intrat în vigoare limitarea prețurilor internaționale la petrolul rusesc.

Vă reamintim, contractele futures de energie pentru țiței, produse petroliere și gaze naturale au scăzut drastic la începutul anului 2023, deoarece comercianții au revizuit preocupările pe termen scurt privind vremea rece și temerile legate de lipsa aprovizionării și resetările contractelor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?