Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Prețul petrolului crește

23 dec. 2022,, 13:00   Economie
2253 0

Prețurile petrolului au crescut cu peste 1 dolar vineri, 23 decembrie, pe fondul așteptărilor privind o reducere a aprovizionării cu petrol a Rusiei, ceea ce a ajutat la compensarea temerilor privind o lovitură adusă creșterii cererii de combustibil pentru transport din SUA, deoarece o furtună arctică amenință călătoriile în sezonul sărbătorilor, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 0,8%, pînă la 81,64 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,0%, pînă la 78,27 dolari pe baril. Ambele contracte ar trebui să arate un al doilea cîștig săptămînal, Brent cu 3,3% și WTI cu 5,4%.

Exporturile de petrol baltice din Rusia ar putea scădea cu 20% în decembrie, comparativ cu luna anterioară, după ce Uniunea Europeană și țările G7 au impus sancțiuni și plafoane de preț asupra petrolului rusesc începînd cu 5 decembrie.

Rusia ar putea reduce producția de petrol cu 5-7% la începutul lui 2023, deoarece va opri vînzările către țările care le susțin ca răspuns la scăderea prețurilor petrolului și produselor sale petroliere, a declarat viceprim-ministrul rus Alexandr Novak.

„Prețurile țițeiului sînt în creștere, deoarece comercianții de energie se concentrează pe răspunsul Moscovei la limitarea prețurilor petrolului rusesc, mai degrabă decît pe mii de anulări de zboruri care vor perturba călătoriile de vacanță”, a declarat Edward Moya, analist OANDA.


Peste 4.400 de zboruri către SUA au fost anulate în două zile din cauza unei furtuni de iarnă care a coincis cu sezonul sărbătorilor, potrivit unor previziuni, ar putea fi cea mai aglomerată vreodată.

Joi, prețurile petrolului de ambele maluri ale Atlanticului au scăzut din cauza anulărilor de zboruri. De asemenea, un viscol ar putea perturba planurile de călătorie ale șoferilor pentru Crăciun și Revelion, prin reducerea consumului de benzină.

Cu toate acestea, cererea de păcură ar putea crește, deoarece condițiile meteorologice extreme vor cauza întreruperi de curent.

„Pe măsură ce stocurile de țiței din SUA se micșorează și furtunile de iarnă lovesc SUA, se așteaptă ca temperaturile scăzute să se extindă pînă la sud, pînă în Texas, Florida și statele din est. Cererea de păcură va crește”, a declarat Leon Li, analist la CMC Markets.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut mai mult decît se aștepta în săptămîna de pînă pe 16 decembrie, deoarece importurile au scăzut brusc, a declarat Energy Information Administration, stocurile scăzînd cu 5,9 milioane de barili, pînă la 418,2 milioane de barili, față de pronosticurile pentru o scădere de 1,7 milioane de barili.

Cu toate acestea, o creștere a cazurilor de COVID-19 în China, al doilea consumator de petrol din lume, temerile de majorări suplimentare ale ratelor la nivel mondial și o recesiune care reduce consumul de combustibil au limitat creșterile prețurilor la petrol.

„Cel mai mare atu de pe piața petrolului este China, iar optimismul că redeschiderea va continua și în cele din urmă va duce la creșterea cererii este încă puternic”, a spus Moya de la OANDA.

Vă amintim că prețurile petrolului au crescut pe 22 decembrie, pe măsură ce stocurile de țiței, păcură și combustibil pentru avioane în SUA sînt în scădere, pe măsură ce țara a fost lovită de un uragan de iarnă, iar numărul de călătorii în preajma sezonului estival va crește simțitor.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?