X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Prețul petrolului crește

11 noi. 2022,, 12:00   Economie
2048 0

Prețurile petrolului au crescut vineri, 11 noiembrie, după ce datele privind inflația din SUA, mai slabe decît se aștepta, au întărit speranțele că Rezerva Federală va încetini creșterea ratelor dobînzilor, crescînd șansele unei aterizări ușoare în cea mai mare economie din lume, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,2%, pînă la 93,88 dolari pe baril, continuînd să crească cu 1,1% în sesiunea precedentă.

Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,3%, pînă la 86,69 dolari pe baril, după ce au crescut cu 0,8% în sesiunea precedentă.

Cu toate acestea, prețurile s-au apropiat de o scădere săptămînală de peste 4% din cauza creșterii stocurilor de petrol din SUA și a îngrijorărilor cu privire la slăbirea cererii în China, pe măsură ce Beijingul își menține strategia de răspîndire zero a COVID.

Speranța că China este pe cale să-și ușureze politica de zero COVID a stimulat piața petrolului săptămîna trecută, dar comentariile oficialilor din domeniul sănătății în această săptămînă au semnalat că vor continua să stăpînească orice focare.


„Cu noile blocaje și restricții încă în vigoare și cu politica susținută de președintele Xi Jinping la convenția partidului de la sfîrșitul lunii octombrie, este greu de imaginat că autoritățile se abate de la politică pe termen scurt”, a spus Vivek Dhar, un analist în politici de materii prime la Commonwealth Bank.
Acțiunile americane au crescut brusc pe 10 noiembrie, deoarece datele privind inflația mai mici decît se așteptau au arătat că creșterea bruscă a ratelor dobînzilor de către Rezerva Federală începe să aibă efectul așteptat.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 7,7% față de anul trecut în octombrie, după ce a crescut cu 8,2% în septembrie. Pentru prima dată din februarie, creșterea anuală a IPC a fost sub 8%.

Președintele Joe Biden a salutat declinul și a spus că acesta arată că politicile sale economice dă roade. Partidul Democrat al lui Biden a avut rezultate mai bune decît se aștepta împotriva oponenților republicani la alegerile de la jumătatea mandatului de marți.

„Voi lucra cu oricine, democrat sau republican, la idei despre cum să ofer mai mult spațiu de respirație pentru clasa de mijloc și familiile muncitoare”, a spus Biden într-un comunicat. „Și mă voi opune oricărei încercări de a-mi anula programul sau de a aprofunda inflația".

Toți cei trei indici bursieri majori din SUA au înregistrat cele mai mari cîștiguri procentuale de o zi din aproximativ 2,5 ani.

„Arată cît de mult s-au concentrat proprietarii de active pe inflație în comparație cu tot ce se întîmplă în lume. Investitorii se întorc în active riscante în general”, a declarat Peter Tooze, președintele Chase Investment Counsel.

„Acesta este un semn puternic că poate ceea ce fac Fed și băncile centrale din întreaga lume va funcționa”, a spus el.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 3,7%, S&P 500 cu 5,54% și Nasdaq cu 7,35%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?