COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6871

Prețul la cartofii noi este mai mare decît în aceeași perioadă a anului trecut

30 iun. 16:24   Economie
1565 0

În ciuda faptului că de la începutul lunii iunie 2021 pînă la sfîrșitul acestei luni, prețul mediu angro la cartofii noi în Moldova a scăzut cu aproape 30%, acesta s-a menținut în limitele a 6-7 lei/kg ($0.33-0.39/kg). La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, cartofii noi se vindeau en-gros pe piața moldovenească mai ieftin – 5-6 lei/kg ($0.28-0.34/kg).

Potrivit producătorilor de cartofi, doi factori au corectat situația în direcția favorabilă pentru ei. Primul este ieșirea relativ tîrzie a cartofilor noi locali pe piața internă a țării, în momentul în care nu este încă complet saturată de acest produs, nu există o cerere efectivă pe deplin satisfăcută.

Al doilea factor care susține prețurile sînt importurile relativ mici. În același timp, o categorie importantă de importatori, lanțuri mari de supermarketuri, păstrează în continuare prețurile cartofilor la un nivel relativ ridicat – semnificativ mai mare decît prețurile pe piețele urbane en gros și cu amănuntul.

Datorită acestui fapt, legumicultorii locali au reușit să vîndă cartofi scumpi crescuți în sere la un preț accesibil, cu profit, scrie east-fruit.com.

Cu toate acestea, cultivatorii de cartofi cred că într-o săptămână sau maxim zece zile, piața internă de fructe și legume va fi saturată cu cartofi noi în întregime și chiar în exces.


Deja la începutul acestei săptămîni, la piețele din Chișinău cartofii mici din gospodăriile rurale și la micii fermieri puteau fi găsiți în comerțul mic cu ridicata și chiar cu amănuntul la prețul de 4-5 lei/kg (0,22-0,27 dolari/kg).

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽